24 maj, 2008

Skolförstatligande bara drömmar om en svunnen tid

Idag skriver jag i GöteborgsPosten tillsammans med Eva-Lis Preisz, Maria Stockhaus och Annika Lundis om att frågan om förstatligande av skolan borde begravas. Det är verkligen inte lösningen på skolans problem, utan andas mer nostalgi över en svunnen tid.

Men allt var inte bättre på den statliga tiden. Bristerna i den statliga skolan var en av orsakerna till att jag engagerade mig politiskt. Ett uselt betygssytem där de högre betygen "tog slut" och där man hade lärarlösa lektioner på schemat var uteslutande effekter av statligt (socialdemokratiskt) vanstyre av skolan. Varför LR vurmar för den tiden och ska driva frågan som sin viktigaste är helt obegripligt. Hur kan någon vilja tillbaka till en tid när regelboken styrde i detalj och skolornas/lärarnas frihet var hårt begränsad?

Därför är ett förstatligande inte någon lösning. Det handlar om vilken politik som förs i stället, oavsett om det sker på statlig nivå eller kommunal nivå.

Det känns oerhört bra att både Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting nu tydligt säger att man vill gå vidare i decentraliseringen av skolan och att det är bra med tuffare nationell kontroll. Det har jag som moderat slagits för länge och med dessa båda centrala organisationers stöd så kan frågorna väckas till liv igen. Nu vill vi gemensamt göra alla kommunala skolor lika fria och självständiga som friskolorna - det är en utmaning som förpliktigar, inte minst för kommunerna.

Inga kommentarer: