09 maj, 2010

Trovärdig Fredrik lyfter skolan

Har just sett debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i Agenda. Lite förutsägbar kanske. Inga nya besked, men Reinfeldts löfte att han gärna deltar i SM i pensionärsskattesänkningar var lite fyndigt. Sahlin upprepar samma inlärda mantra hela tiden. "Den rikaste tiondelen ska betala." Tänk att deras pengar räcker till allt. Och att de rika är så himla många, trots att knappt någon har mött en så rik person...

Annars var det väl mest uppenbart att Reinfeldt var lugn och ganska saklig, medan Sahlin sluggrade på och visar sin brist på kunskap om ekonomi. Hon vill låna mer och tycker inte att man ska räkna in försäljningar av Vin&Sprit-försäljningen i Sveriges ekonomi. Kanske gå kurs hos killarna i Lyxfällan?

Hon tror att det är 7 miljoner i Sverige som jobbar så det gör inget att 3 miljoner får höjd skatt. Sanningen är att det bara är 4,5 miljoner som jobbar och att de allra flesta får höjd skatt, eftersom sossarna vill höja kommunal- och landstingsskatterna också. Bevare oss... Hon är för hafsig och slafsig och dåligt påläst.

Det räcker ju inte att säga att man ska värna statens finanser, man måste göra det i verkligheten också. Är det någon som tror att Sveriges ekonomi skulle bli bättre med Sahlin vid rodret och Ohly i regeringen? Synd att Sahlin inte fick trassla in sig mer i hur höjda bensinskatter ska skapa fler jobb. Hon känns inte statsmannamässig, utan mer konfrontatorisk och delande. Reinfeldt samlar Sverige bättre.

Ju mer jag ser av Sahlin och Östros, desto tydligare blir det att de inte förstått att Sverige är beroende av andra länder och att vi befinner oss i en internationell finanskris. Jag är sannerligen ingen finansexpert, men att blunda för vad som händer i omvärlden kan aldrig vara någon lösning. Det är ju precis den politik som Sahlin vill föra med större lån som fått Grekland på fall. Idag kom en rapport som visar att Sverige har EU:s bästa konkurrenskraft. Det måste ju bero på något. Kanske en ansvarsfull regering som inte slösar bort skattepengarna hur som helst?

Det var bra att Reinfeldt tog upp välfärden och det tydliga beskedet att det är kunskaperna i skolan som är viktiga nu. Tänk att vi i Sverige kan diskutera reformer och mer pengar till välfärden när andra länder diskuterar nedskärningar. Den tuffa betoningen av arbetslinjen har gett resultat, är det så vettigt att montera ned den?

DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, GP,
Magnus Andersson, Kent,

2 kommentarer:

Greger sa...

är denna blogg satir?

Mats Gerdau sa...

Var det allt du kunde komma med?