20 maj, 2010

Vi är konkurrenskraftigast i EU

Både Schweitziska IMD och World Economic Forum rankar nu Sverige som EU:s mest konkurrenskraftiga ekonomi. Fantastiskt! Vi kan inte få ett bättre betyg för vårt sätt att hantera finanskrisen. Näst intill Nobelpris till Anders Borg.

Vad är det som placerar oss här? Ansvarsfull ekonomisk politik, förstås. Men också för att vi är bra på innovation, information, hållbar utveckling och användning av teknik. Och det är alla saker som vi satsat mycket på.

Åhhhhh, vad det måste reta socialdemokraterna. Varför gläds de inte när det går bra för Sverige? Varför ska de alltid svartmåla och gnälla och bara leverera sura uppstötningar? De vill ge sken av att det går dåligt för Sverige, att vi missköter ekonomin. Men kan de peka på ett enda land där det går bättre? Nästan hela omvärlden diskuterar stora nedskärningar och skattehöjningar - vi diskuterar satsningar.

Vi har dessutom lägst statsskuld (drygt 40% som andel av BNP). De rödgröna säger nej till nya intäkter i form av försäljning av spritbolag men vill göra av med mer pengar på köp av bilfabriker. Och så vill de låna pengar för att höja a-kassan och andra bidrag. Det skulle vara ett effektivt sätt att rasera vår superstarka ekonomi på.

Ska vi nu ligga kvar på topp så måste vi skapa en skola för framtiden också. Ekonomierna blir alltmer kunskapsdrivna. Snart står det inte "made in China" på sakerna längre. Risken är att det står "created in China, made in Sweden" i stället. Här finns fortfarande en del att göra för att modernisera och se till att våra ungdomar får bästa möjliga chanser och utbildning. Få in mer forskning, modern teknik och pedagogik som engagerar eleverna så att de lär sig mer och framför allt rätt saker.

SvD, SvD,

Inga kommentarer: