08 maj, 2010

Vill S avskaffa friskolorna?

Idag skriver jag på Newsmill om en artikel jag läste i brittiska the Guardian i måndags.

Mona Sahlin varnar de engelska väljarna för vårt friskolesystem. Det har medfört "serious problems" i Sverige, skriver hon, utan att gå in på vilka. Och avslöjar att hon ska "put an end to" det hela i Sverige.

Undrar varför hon inte säger det till de svenska väljarna, utan till de engelska. Ska hon emigrera, precis som Bodström? Varningen var inte så framgångsrik i och för sig eftersom Labour förlorade stort. Men varför säger hon inte samma sak i Sverige? Här är den officiella s-versionen att friskolorna kommit för att stanna, inte att de medfört allvarliga problem och att omfattande åtgärder planeras.

Både jag och säkert den kvarts miljon familjer som har barn i friskolor och de tiotusentals anställda som jobbar där vill veta vad det är för planer Mona Sahlin inte vågar avslöja i Sverige. Vilka nedskärningar blir det? Hur mycket ska skolpengen sänkas? Vilka friskolor ska stängas?

Och slutligen. Vet miljöpartiet om det? Har de sålt ut barnen för höjd bensinskatt? Det finns ju tyvärr en del som tyder på det.

Sahlins artikel kräver att de rödgröna ger ett gemensamt besked om vad som gäller.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så "since the free schools were introduced, the number of low performing pupils has increased in Sweden, while the high performing pupils have neither increased in numbers nor have they become more successful" och "the introduction of free schools has led to increased segregation where pupils from the same social background increasingly concentrate in certain attractive free schools" är alltså inte "att gå in på vilka" de allvarliga problemen är?

Lars Björndahl sa...

Till Anonym:
orsakssammanhangen är inte klara. Vilken del har nedrustningen av lärarutbildningen som skolminister Persson inledde? Bristen på uppföljning, omdömen och betyg? På vilket sätt har friskolorna, som generellt har bättre resultat än kommunala skolor, skulden för hela skolväsendets problem? En vanlig missuppfattning är att skolors framgång eller misslyckande enbart är en fråga om ekonomiska resurser, men det är en mycket ofullständig syn.
Se gärna min blogg:
http://bjorndahl-moderat.blogspot.com/2010/05/hur-ska-friskolorna-strypas-mona-sahlin.html

Mats Gerdau sa...

Det är ju boendesegregationen som orsakat den största segregationen, säger forskningen. Inte valfriheten. Tenstaungdomar möter aldrig Östermalmsungdomr om de ska hållas kvar i sina bostadsområden, eller hur? Här kan valfriheten bidra till att bryta segregationen i stället.

Men frågan återstår - vad är det Mona Sahlin planerar för åtgärder mot dessa, som hon uppfattar, allvarliga problem? Varför säger hon inget om det i Sverige?

FVHC sa...

Det allvarliga jag ser med friskolor är att de har en betydligt lägre andel utbildade lärare OCH i en del fall ökar segregeringen.

Mats Gerdau sa...

Nu skärper vi kraven på att alla skolor, kommunala och fristående, ska ha behöriga lärare som dessutom ska vara utbildade i det de undervisar i. Det lyckades aldrig socialdemokraterna åstadkomma.