09 oktober, 2008

Vad händer i Luleå?

Läste i NSD och Norrbottenskuriren att den s-kommunen Luleå planerar gigantiska nedskärningar i skolan. Var tionde anställd varslas (260 personer) och 20-25% av skolorna hotas av nedläggning.

Man tror inte riktigt på det man läser. Är det så socialdemokraterna tänker sig att sköta skolan i hela landet om de får chansen? Neddragningar, besparingar och avvecklingar. Vilken framtidstro...

Försöken att skylla situationen på friskolorna blir lätt patetiska. 4 procent av grundskoleeleverna går i friskolor enligt uppgifter från Skolverket. Hur kan man då hävda att det var tionde anställd måste försvinna från de kommunala skolorna? Luleå har en väldigt liten andel elever i friskolor i jämförelse med andra kommuner av samma storlek, men avsevärt mycket större problem med ekonomi och organisation. Att skylla i från sig, som vissa gör, är fult.

Det verkar vara en riktigt dålig ledning i kommunen helt enkelt. Dålig planering, dålig organisation, dålig framförhållning. Kanske feghet i att fatta nödvändiga beslut i tid också.

Tur att man inte är förälder i Luleå, tänker jag. Det kan inte vara särskilt upplyftande att ha sina barn i en sådan organisation. Och jag förstår verkligen de som väljer andra alternativ för sina barn.

Synd att man inte kan ha nyval till kommunerna. Att byta ut dem som skapat problemen, eller i alla fall inte åtgärdat dem i tid, vore nog på sin plats.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du läst vad som händer i Boden då som är moderatstyrd kommun?