03 oktober, 2008

Kameror

Intressant debatt om övervakningskamerors vara eller inte vara i skolan. Det är självklart bra att Datainspektionen värnar om vår integritet. Utifrån sina utgångspunkter förstår jag att de vill få bort kamerorna i skolorna.

Men integriteten är ju inte det enda perspektivet som man måste ta hänsyn till. Det gäller elevernas och personalens trygghet och säkerhet också. Skadegörelse, mobbning, inbrott i skåp - det händer mycket i skolan som man inte vill ska hända och där en kamera kan öka tryggheten. Barn- och elevombudet dömer ut böter till kommuner som inte gjort tillräckligt för att motverka mobbning. Barnombudsmannen kritiserar kommuner för att inte ta barnperspektivet på tillräckligt stort allvar. Det blir lite svårt att ta det ansvaret när myndigheterna motarbetar varandra och sätter krokben för kommunernas möjlighet att ta ett ordentligt ansvar.

Som politiker måste man väga ihop olika aspekter och inte bara lyssna på en. Det är bra att Datainspektionen varnar och det finns säkert skäl att se över hur man hanterar kamerorna och filmerna och när man filmar. Men det måste absolut vara möjligt. Bra att stockholmspolitikerna överklagar det hela. Om inte det gäller får vi ändra lagen.

Inga kommentarer: