26 oktober, 2008

IPRED1, vad är det?

Har just svarat på drygt 100 mail om IPRED1, något som också går under benämningen "sanktionsdirektivet". Bakom den kryptiska rubriken döljer sig ett förslag som härrör från EU om ökade möjligheter för upphovsrättsinnehavare att spåra intrång i upphovsrätten. I klartext: bättre möjlighet för låtskrivare att driva skadeståndsprocesser mot fildelare.

Det är en ungdomsfråga av stora mått. Enligt uppgift är över 1 miljon människor fildelare i Sverige. När man kommer ut på en skola så har varenda ungdom ägnat sig åt detta. Det är klart att det hela väcker känslor och det finns massor av saker som måste klaras ut, beviskraven och möjligheterna att smita undan bland annat.

Diskussionen är svår, flera berättigade intressen står emot varandra. Värnandet av äganderätten, som är central i varje civiliserat och välmående land, och värnandet av den personliga integriteten. Var går gränsen? Båda är moderata hjärtefrågor. Den tekniska utvecklingen har sprungit förbi lagstiftningen och ställer invanda sanningar på huvudet.

Frågan handlar INTE om det ska vara olagligt att fildela eller inte, det finns redan en lag som klarar ut gränsdragningen där. Nu handlar det om privata aktörer ska kunna få ut datorers IP-adresser när man tror att någon gjort olovligt intrång och i så fall under vilka former detta ska ske.

Diskussionen fortsätter.

14 kommentarer:

Christian Engström (pp) sa...

Du har helt rätt i att just det här lagförslaget inte handlar att förändra upphovsrätten, utan bara om huruvida det är rätt att privata företag ska få rätten att ägna sig åt systematisk legaliserad utpressningsverksamhet mot vanliga familjer.

Det finns mycket att läsa på nätet om du vill sätta dig in i frågan. Här är ett par inlägg som jag har skrivit som kan tjäna som startpunkter:

Fildelarjakten leder till vansinne
Antipiratlagen förklarar krig mot barnfamiljerna

Om jag kan vara till hjälp på något annat sätt får du gärna kontakta mig på christian.engstrom@piratpartiet.se eller 070-663 37 80 om du vill.

Anonym sa...

Ett litet länktips: http://piratbyran.org/bevismaskinen/

Leo sa...

Gerdaus svar och inlägg ger förhoppningar om att moderaterna ska gå rättssäkerhetens och integritetens väg i den här frågan.

Då är jag mer orolig över Folkpartiet, som kallar sig liberaler (inte mer...).

Vet du hur moderaterna kommer att rösta i frågan än, Gerdau?

Mats Gerdau sa...

Tack för intressanta och tänkvärda länkar. Någon ytterligare diskussion har vi inte haft i vår riksdagsgrupp än, vi får se var det landar.

Helt klart är dock att ett antal frågor måste klaras ut, t ex bevisföringen och hur man ska klara ut vem som gjort sig skyldig till intrång.

Jag har fått några inspel om vad som hänt i Danmark (självmord mm). Någon som vet mer om vad som hänt i Finland? Och vad har hänt med den olovliga nedladdningen, kan man se att den minskat?

Mattias sa...

Hej, det Rick skriver på sin blogg tycker jag alla i beslutande funktion ska förhålla sig till. http://rickfalkvinge.se/
Jag får intrycket att er riksdagsgrupp lite väl snabbt har behandlat ärendet, hoppas det kan åtgärdas i tid.

Magnus Wiman sa...

En fråga som jag funderar över:
Om den här lagen går igenom, ger det då också mig som privatperson rätten att, vid tex ett inbrott i mitt hem, söka rätt på de skyldiga, göra en privat husransakan för att söka bevis och att hota och utpressa dessa?
Låter befängt va? Men varför skulle man då få göra det elektroniskt?
Rättssäkerheten i det här landet hindrar privatpersoner från att försvara sin egendom. Men så måste det vara! Det finns inga sunda anledningar till att det skulle vara annorlunda bara för att man är ett rikt och mäktigt företag!
Tack för ordet!

Fredrik sa...

Jag tycker att lagförslaget är genuint korkat och skrämmande. Ursprungs IP kan döljas. Lagen kommer att leda till att oskyldiga människor råkar illa ut, t.ex. föräldrar med barn som håller familjens windows-dator vidöppen. Det är få människor som har tillräcklig kompetens för att kunna skydda sig mot intrång. Det finns också gott om oskyddade trådlösa nätverk som står vidöppna, och så kommer det att förbli eftersom alla inte förmår att konfigurera dem på ett säkert sätt. Kul bus att springa runt med en bärbar dator och sätta dit folk som har okrypterade nätverk hemma...

I en utopi har jag inget emot att bli tilldelad ett unikt digitalt ID, men i denna värld kommer sådana med säkerhet att missbrukas och oskyldiga människor kommer att råka illa ut.

Evolution innebär per definition bakslag för en del inblandade parter. Det kanske är dags för mediabranschen att anpassa sig till den digitala tidsåldern. Att försöka tygla den och utvecklingen är dömt att misslyckas. Låt Polisen sköta detta arbete och ge dem stöd så att de kan göra det på ett sunt sätt. Att omhänderta en tiondel av landets befolkning som brottslingar är uppenbarligen inte rätt väg att gå.

Karolina sa...

Det är inte bara låtskrivare och musiker som drabbas av den illegala fildelningen. Skadeverkningarna är betydligt mer omfattande än så. Även bokbranschen drabbas genom att ljudböcker och e-böcker sprids illegalt, och även hela filmbranschen drabbas hårt. Att sanktionsdirektivet nu äntligen är på väg att införas i svensk rätt är en mycket välbehövlig och väl efterlängtad åtgärd.

Fredrik sa...

karolina...

Problemet är mycket lätt för den naive att lösa. Tryck böckerna på papper, så som det har gjorts under århundraden innan vetenskapen gav oss grunderna till digital teknik! Varför skall individer som utnyttjar den digitala tekniken för att tjäna pengar ha rätten att göra inskränkningar i andras uppfinningar och livsverk, för egen vinnings skull?

Det är ingen som tvingar filmbolagen att på vinst och förlust finansiera filmprojekt för att sedan sprida dem på lättkopierade digitala medier. Vill man utnyttja den digitala tekniken för att tjäna mera pengar så får man också leva med dess baksidor, eller använda sin energi och sitt intellekt till att förbättra tekniken så att den bättre passar ens syften.

Spelutvecklare har kämpat med ett liknande problem och löst det. Metoder för säker kommunikation, t.ex. mellan banker, baserad på kvanttillstånd som omöjligen kan avlyssnas är under utveckling och kan tom köpas "över disk". Det finns sätt att hindra olovlig spridning av media och jag skulle bli förvånad om väsentligt bättre och säkrare metoder inte kan utvecklas.

Konservatism och girighet underminerar den här debatten.

Axel Nordin sa...

Karolina, ja, nya tekniska framgångar är inte alltid bra. De kan, som du så riktigt påpekar skapa stora problem i samhället. Det här är förstås inte det enda fallet.Hade vi haft vett att förbjuda nikotinplåstren i tid hade vi kunnat ha en livskraften och framgångsrik tobaksindustri. Med tanke på dess tillbakagångar även i övriga världen skulle det kunna bli något vårt lilla avlånga land kunde få en framskjuten roll inom. Vi kan förstås fortfarande reparera skadorna genom att förbjuda nikotinplåstren. Men vi måste dessutom ha en sådan här typ av lag för tobaksindustrin också. Något som ger dem rätt att få ut läkarjournaler om de misstänker att någon använder illegala plåster.

Anonym sa...

Det här innebär ju ett effektivt slut för alliansens partier när, efter sina gigantiska klavertramp 2008, tillflödet av nya anhängare kommer strypas.

Själv röstade jag på moderaterna vareviga gång, till 2010 funderar jag mer på att spotta nästa moderat som delar ut valblanketter i ansiktet för deras oerhörda & oacceptabla svek.

Kanske någon gång i framtiden så röstar jag igen på ett parti i alliansen. Runt 2050. Kanske.

Oliver sa...

Det här handlar absolut inte om värnandet av äganderätten! Fildelning är inte stöld och upphovsrätt är inte äganderätt. Det är meningslöst att ägna någon tankeverksamhet åt fildelningsfrågan om man inte förstår de stora skillnaderna mellan ägande- och upphovsrätt.

Reinfeldt lovade innan valet att man inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration. Det här förslaget skulle leda till fullkomlig häxjakt på ungdomar. När man talar om att man inte ska sätta dit "vanliga fildelare" utan bara de som sprider upphovsrättsskyddat material i stor skala, så förstår man inte vad man talar om. Jag är en vanlig 17-åring och jag och även några av mina kompisar laddar upp och ner upphovsrättsskyddat material i datamängder som räknas i terabyte! Vi är vanliga fildelare, som laddar ner tusentals musikalbums och filmer.

Ni är inte bara på väg att bryta ett vallöfte, ni går i rakt motsatt riktning av vad ni sa att ni skulle göra inför valet. Sånt skapar politikerförakt.

Det här förslaget innebär i praktiken att människor döms i en domstol där bara ena parten har rätt att påverka utgången. De åtalade kan inte försvara sig.

Det här förslaget är fullkomligt upp åt väggarna och ni har LOVAT att inte införa det.

Anonym sa...

du kan inte bevisa vem som fildelat genom ett ip-nummer. Du får bara reda på att det gjorts. Där har du problem 1.

Sedan kommer frågan om vem som ska kunna driva brottsfall. För mig som moderat är det polisen som ska göra detta, ingen annan.

Misha sa...

Jag håller med om att det är viktigt att de som t.ex skapar musik, filmer eller dylikt skall få ersättning för vad de gör. Men för att sådana skapare skall få ersättning av de flesta unga användare i dagens samhälle krävs det att de utvecklar nya affärsmodeller, helt enkelt.

Friheten som denna lag innebär kommer få effekten att godtyckliga unga kommer att slås ut, om t.ex. jag skulle få ett betalningskrav på några tiotal tusen nu så skulle det innebära att jag får hoppa mina ingenjörsstudier i ett år (bra för samhället...). En effekt som kommer utebli är dock att tillräckligt mycket fildelning för att rädda en föråldrad affärsmodell kommer att stoppas.

Sammanfattningsvis: Godtyckliga unga sätts dit, den önskade effekten uteblir, affärsmodellerna måste fortfarande förändras.

Denna lag verkar vara ekvivalent med denna hypotetiska lag: Staten granskar ungas läkarjournaler, logga de som inte sköter sin hälsa väldigt bra. Lotta ut några att ge grova skadestånd till. Pengarna staten tjänar på detta ges bort till företagen i de gamla affärsmodellerna.

/Misha