SvD skriver idag om studenter som drabbar på ett helt orimligt sätt av CSN:s nya sätt att tolka reglerna. Studenterna följer kursplanerna, men blir av med studiemedel därför att hösten är kortare än våren och kurserna.
Varför kan inte myndigheter drivas av lite sunt förnuft?
Självklart ska man komma åt fuskare och de som inte betalar tillbaka studielånen. Det finns ju tyvärr en del som studerar i Sverige och sen åker utomlands och inte betalar tillbaka. Där ska man vara tuff. Men studenter som gör rätt för sig, plugger och ligger i och klarar alla kurser ska verkligen inte jagas.
Tänk om myndigheter kunde se sig som servicegivare, som en organisation som har ett uppdrag att serva medborgarna i stället för att rida på höga hästar och säga att "vi har våra regler". Det är helt helt orimlig tolkning att det nu är eleverna och högskolorna som ska ändra sig för att passa regelverket. Det borde väl vara regelverket som ändras så att det passar utbildningen? Regelverket finns ju inte för sin egen skull, utan för att studenterna ska kunna plugga.
Sån´t här gör att man verkligen funderar på om CSN behövs eller om det vore bättre att lägga ned det hela och se till att bankväsendet sköter det i stället...
DN, Expressen, SvD,
Akademisk frihet, Fattiglappen, KTH studentkår,
Uppdaterat 2010-06-16: DN,
8 kommentarer:
Hej Mats!
Mycket bra skrivet. Jag har tänkt precis likadant som du i det här fallet.
Man borde anpassa regelverket efter hur det fungerar på universitet och högskolor. Det är rättsosäkert som det är nu.
Om CSN inte anpassar sitt regelverk efter hur det ser ut på utbildningarna och efter hur universitet och högskolor räknar poäng så finns det som en del påpekar en stor risk att många inom just de tekniska utbildningarna inte har råd att göra färdigt sin utbildning och att de istället tvingas att ställa sig i socialbidragskön.
Det finns för mycket stelbenta byråkrater på våra myndigheter som läser lagar och regler som "fan" läser bibeln.
Många av dessa människor behöver bytas ut mot människor som är lite mer "servicemedvetna", dvs personer som jag och andra nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade unga akademiker, som istället tyvärr blir "utfrysta" från arbetsmarknaden.
Själv blir jag så förbannad över hur nedlåtande människor har blivit i Sverige, och hur man jagar och förföljer och förnedrar arbetslösa. Man bryr sig inte om "grundorsaken".
Arbetsförmedlingen på väldigt många orter fungerar inte bra idag, och vi har haft mycket stora problem här nere i Skåne där folk faktiskt känner sig "fruktansvärt" kränkta av Arbetsförmedlingen och hur de ser ner på alla arbetslösa och drar alla över en "kam".
De är "stelbenta" byråkrater som slaviskt följer regelverket utan att ta hänsyn till hur individen drabbas och hur individen mår av att bli kränkt och förnedrad och förtalad.
Men, det blir tyvärr som fallet med CSN och deras regelverk när man låter "okunniga och inkompetenta" politiker skriva lagar och "hitta på" regelverk som inte har något med verkligheten att göra.
Kanske är det dags att ställa stenhårda krav på vem som får sitta i Riksdagen och vem som kan bli minister.
Tex ha som grundläggande krav för att sitta i Riksdagen att man har minst en Masters examen i statsvetenskap och juridik , och som grundkrav för att bli minister så måste man ha minst en doktorsexamen i statsvetenskap och juridik.
Detta för att se till att det finns "riktig" kompetens i Riksdagen och Regeringen.
I USA så kan man i princip inte bli President om man inte först har klarat av LAW SCHOOL det tycker jag är jättebra.
Så för att minska risken för att nya dumma lagar och regler "hittas på" så måste vi öka utbildningskraven på våra Riksdagsledamöter och våra ministrar.
Mvh
Mikael
Så här har det fungerat: Skolan har lagt upp studieplanen så att man läser 28,5 poäng på hösten och 32,5 på våren (terminerna).
Eleverna har trott att de läser 30/30 (kravet på heltid är minst 30p per termin), och har också fyllt i detta på sina egna ansökningar om studiemedel.
När det sen vid efterkontroll visar sig att eleven har läst 28,5 poäng och inte 30 som man skrev på ansökan så kommer man under gränsen för heltidsstudier den terminen.
Om eleverna hade fyllt i de korrekta 28,5 poängen under höstterminen så hade man fått 75% studietakt från första början.
Skolan har brustit i informationen till studenterna och de facto lagt upp det som enligt studiestödslagen är deltidsstudier under höstterminen.
Det kommer bli ännu värre om riksdagen, som ska debattera förslaget på måndag, röstar igenom den proposition som innebär att CSN får rätt att på blotta misstanken hålla inne studiemedel för studenter.
Då slås hela rättssäkerheten för studenter vid prövning av studiemedel sönder.
Hej Mats!
Det är uppenbart att det behövs nya regler och klara regler.
Därför bör man låta universiteten och högskolorna skriva de lagar och regler som skall gälla för studiemedel/studielån.
Detta därför att de vet bäst "själva". Vi kan inte låta politiker sköta det här eftersom
de inte har en aning om hur verkligheten ser ut för studenterna.
Så just frågorna runt studiemedel/studielån så måste vi åsidosätta "politikerna" och överlåta det hela till den akademiska världen.
De som nu sitter i "skiten" på grund av den orimliga situationen bör givetvis kompenseras "furstligt". Det vore på sin plats att dessa studenter får skadestånd för vad de utsatts för.
CSN måste helt enkelt få på "truten" riktigt ordentligt så det står härliga till.
Mvh
Mikael
Detta måste lösas illa kvickt. Detta är i det korta (och det långa) perspektivet potentiellt förödande för enskilda studerande, och i det långa är det potentiellt rent samhällsfarligt.
Kan inte CSN själva lösa detta, måste ansvariga politiker helt enkelt sparka CSNs chefer och tillsätta nya.
@esse
Eleverna har trott att de läser 30/30 (kravet på heltid är minst 30p per termin),
Studiestödslagen finns här:
https://lagen.nu/1999:1395
Ingenstans finns det krav på 30p per termin. Sök på "30" i hela dokumentet.
Det är bra att högskoleministern var tydligt kritisk till CSN:s agerande. Vi har ju inte ministerstyre, men signalen går inte att missta. Så här får det inte fortsätta.
Sen tror jag inte alls att det blir värre när vi ändrar lite i studiemedelsreglerna kommande vecka. Det handlar om att det ska bli enklare att driva in studieskulder för folk som inte betalar tillbaka. Det borde väl alla tycka är bra?!
Mats!
Det står inte något i CSN:s verksinstruktion om "sunt förnuft". Tyvärr. Inte ens något om "lite sunt förnuft".
Det står inte något i CSN:s verksinstruktion om att CSN är "servicegivare". Tyvärr.
Det står inte något i CSN:s verksinstruktion att studenter som gör rätt för sig inte skall jagas. Tyvärr.
Det sista du skriver, skriver jag helt under på: lägg ned CSN och låt de som vill studera ta banklån.
Skicka en kommentar