25 augusti, 2008

Ett bra, ett dåligt domslut

Idag kom två domslut som berör valfriheten för Sveriges familjer. Det glädjande är att den lilla friskoleföreningen i Transtrands friskola i Torsby i Värmland fått rätt mot kommunen av länsrätten. Kommunen har bråkat med friskolan på alla tänkbara sätt - överklagat, vägrat betala ut skolpeng, länsat lokalerna på material etc - men friskolan har målmedvetet hållit ut och slagits för sin rätt. Stor heder åt dem som drivit detta! Hoppas att kommunen gräver ned stridsyxan nu och inte driver frågan vidare till Kammarrätten.

Det andra domstolsbeslutet kom från regeringsrätten och handlar om "Nackamodellen", den valfrihetsmodell som gör det möjligt för barnfamiljer att driva barnomsorg i hemmet för de egna barnen och som jag var med om att införa 1 januari 2006. Regeringsrätten beviljar inte prövningstillstånd, vilket innebär att kammarrättens beslut står sig och kommunens beslut alltså upphävs. Riktigt trist. Som tur är finns ju möjligheten att införa riktigt vårdnadsbidrag i alla fall, även om det inte är lika bra. Samtidigt tycker jag att det var rätt att vi tog striden för de över 100 familjer som valt ett barnomsorgsalternativ som de själva tycker passat dem bra, men som nu försvinner. Det var värt att pröva var gränsen går, det måste man göra ibland för att driva fram utvecklingen.

1-1 i kampen för valfrihet alltså.

2 kommentarer:

Fru Kaos sa...

Stor sorg för oss som bedriver familjedaghem.
En stort bakslag för friheten att välja omsorg för ens egna barn.
Hur ska alla dessa barn få förskoleplats på kort tid?
Oro är ett milt ord i dag.

Anonym sa...

Beslutet från Regeringsrätten innebär en stor glädje för oss nackabor vars skattepengar olagligt har gått till enskilda kommuninnevånare. Jag är outsägligt glad för detta utslag!