29 augusti, 2008

Heja Engelska skolan

Mycket intressanta besök idag, både på gymnasieförvaltningen och Engelska gymnasiet i Gävle.

Det har stärkt mig i att reglerna för att starta friskola måste göras om. Det går inte att kommunerna kan stoppa och fördröja starten. Och så tycker man så synd om alla elever som valt skolan, men inte får gå där och lärarna som skulle börja men nu inte behövs. Merkostnaden som kommunen förorsakat skolan är flera miljoner. De har ju lokaler, men får inte ta emot elever och därmed inga intäkter.

Vi möttes trots detta av en entusiastisk rektor, Steven Hunter, i fantastiska nyrenoverade lokaler mitt i Gävle. Nu är niondeklassarna flyttade hit, men några gymnasieelever kan de inte ta emot än.


När man på plats ser och hör hur verksamheten ska läggas upp så ser man att det är något annat än vad den kommunala skolan erbjuder. Jag vet inte om det är bättre eller sämre, men det är något annat. Det går inte att jämföra en gammal anrik stor skola med 1 000 elever och traditioner, massor av program med en helt ny liten friskola med bara två starkt nischade program där nästan allt är på engelska. Det kanske heter naturvetenskap och samhällsvetenskap med internationell profil på båda ställena, men det är helt olika saker. Därför blir de lokala sossarnas argument att "det redan finns", att de "inte behövs" och att det "tomma platser" i den kommunala skolan så befängda. Låt eleverna bestämma det! Några föredrar det ena, några det andra. Att bara räkna platser är så enfaldigt.

Jag fick en positiv bild av de kommunala gymnasierna. Resultaten verkar bra och många spännande utbildningar finns. Så ska det vara. Men varför måste detta skyddas från konkurrens? De borde ju vara väl rustade i tävlan om eleverna. Skulle Urain Bolt slagit världsrekord om de andra inte fått starta? Aldrig.

Inga kommentarer: