29 augusti, 2008

Forskning för miljarder

Igår presenterade regeringen huvuddragen i den kommande forskningspropositionen. 15 miljarder ytterligare till forskningen, främst för teknik, medicin och miljö. En permanent nivåhöjning med 5 miljarder per år. Suveränt och efterlängtat. Det är en framtidssatsning värd namnet.

Lena Melin på Aftonbladet hade en intressant kommentar kring detta. Viktigt och rätt, men tråkigt och ofolkligt. Kanske ganska träffande. Och det är väl just en sådan regering vi vill ha?! En som faktiskt gör rätt saker, så var det inte förut. Då var det publikfrieri och vindflöjelpolitik. Långsiktighet fanns inte ens i deras ordförråd, det var kortsiktiga poäng som gällde. Därför känns det så skönt att ha en regering som vågar tänka längre än nästa opinionsmätning. Även om det ser dåligt ut nu så kan mycket ändra sig och i längden tror jag att folk uppskattar detta.

Sossarnas kommentar är skrattretande. "Äntligen", säger Marie Granlund till DN. Ja, äntligen efter 12 års socialdemokratiskt mer eller mindre ointresse för forskningsfrågorna. De hade ju 12 år på sig. Hur kan man vara så fullständigt okunnig om (eller ovillig att se?) om historien? Världen skapades inte vid regeringsskiftet 2006, det fanns några tusen röda dagar dessförrinnan då sossarna hade kunnat satsa på forskning. Det gjorde de inte.

Inga kommentarer: