18 augusti, 2008

Förstagligandet igen

LR:s Metta Fjelkner lierar sig idag i SvD med den yttersta vänstern i kraven på förstatligande av skolan. Den här gången är det kulturen som brister i den kommunala skolan och de skräder inte orden:

"Vi menar att kommunerna inte klarar ansvaret för skolan och därmed för en viktig del av kulturpolitiken. På så vis kan man säga att hela grunden för det demokratiska samhället slås sönder."

Riktigt starka ord. Kommunerna slår sönder grunden för ett demokratiskt samhälle. De skåpar ut tusentals lärare som gör ett fantastiskt arbete. De anser uppenberligen att varenda kommun är helt värdelös. "Slå sönder demokratin" - smaka på det. Är det verkligen så man ska beskriva den svenska skolan?

Undrar vad lärarna tycker om utspelet? Borde inte ett seriöst fackförbund vara lite noggrannare i valet av vänner? America Vera Zavala var med och startade Attac-rörelsen och är aktiv vänsterpartist. Susanne Osten och Arenagruppen står långt till vänster... De tillhör den kulturvänster som vill ta bort betygen och strunta i kunskapsmålen. Blir det kanske nästa utspel från LR och deras nya vänner? I Almedalen var inte en enda moderat politiker inbjuden att delta i LR:s seminarier, däremot var det två vänsterpartister på ett av dem. Slagsidan vänsterut blir allt mer påtaglig.

Finns det någon som känner igen sig i LR:s beskrivning av skolan? Inte jag i alla fall. Visst finns det skolor och kommuner som inte sköter sig, men den stora majoriteten gör det faktiskt. Snarare är det staten som brustit under lång tid, framför allt i lärarutbildningen och uppföljningen och utvärderingen av skolan och det måste vi ändra snabbt nu.

Och vad har de för underlag för sitt påstående att det är så uselt? Inget, mer än att teaterbesöken i Stockholm minskat de senaste två åren. Hur såg det ut på den statliga tiden, då? Kommer teatern närmare Eslöv om skolan förstatligas?

Jag debatterade detta i TV4:s morgonsoffa nyss. Då lät det lite annorlunda från Fjelkners sida, det är inte alls ett totalt förstatligande som gäller trots att det är precis vad hon skriver. Lite konsekvens kan man väl kräva.

LR verkar inte ha tänkt igenom vad de egentligen vill. De drömmer om en svunnen tid och tror att det går att vrida klockan tillbaka. Deras konfrontatoriska och fientliga attityd leder inte till en bättre skola. Att hela tiden baktala arbetsgivaren gör inte att eleverna lär sig mer. Vad de egentligen vill i stället är väldigt grumligt. Ena gången säger de att staten ska ta ett större ansvar och det kan jag hålla med om och det är ju det som pågår nu. Men en annan gång (som nu) "klarar inte kommunerna ansvaret" alls utan staten måste ta över. Då är det ju ett totalt förstatligande det handlar om, eller hur? Då ska 250 000 lärare byta arbetsgivare och någon ny stor statlig byråkrati inrättas som styr ska detaljstyra skolans vardag.

Kanske handlar det om att LR tror att skolan får mer pengar om staten tar över, men då borde de ju lägga kraften i argumentationen där. Fast det kanske är så uppenbart att det argumentet inte håller att de undviker just det. Staten är absolut ingen garant för mycket pengar. Titta på högskolorna. Där finns det utbildningar där man bara får 3-4 timmars föreläsning/undervisning i veckan på heltidsstudier, resten är eget arbete. Var tredje lärarhögskola får så svidande kritik att examensrättigheterna hotas och det är staten som sköter dessa helt och hållet själva. Försäkringskassan, försvaret och polisen är andra exempel på statliga verksamheter som inte direkt badar i pengar. Varför skulle grundskolan och gymnasiet vara ett undantag? Gräset är inte alltid grönare på andra sidan...

I slutändan är det vilken politik som förs som avgör, inte om staten eller kommunerna driver skolorna.
Jag tycker också att det är viktigt med kultur i skolan. Vår moderata kulturministern insatser för att få in mer kultur i skolan i form av Skapande skola är berömvärd. Mer sånt i stället för förstatligande. Friare skolor som kan satsa på kultur i bred mening i stället för statlig detaljstyrning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mats,
http://rodgronsolidaritet.wordpress.com/2008/08/18/fungerade-dina-toaletter-mats-gerdau/