12 augusti, 2008

Norrskenet i Kalix

Nu i höst startar Norrskenets friskola i Kalix, trots kommunens intensiva arbete för att stoppa skolan. De lyckades skjuta på starten ett år, men inte längre. Nu är skolan mycket populär och av olika föräldrakommentarer att döma är missnöjet med den kommunala skolan rätt utbrett.

Kalix är inte direkt kända för sina bra skolor. Utifrån sina förutsättningar faktiskt en av de sämsta i landet. Förra våren var det 37 procent som lämnade skolan med underkänt i minst ett ämne. Det är bara två kommuner som är sämre, Bjuv och Perstorp.

Det borde vara rätt självklart att det är bra att den kommunala skolan i Kalix får utmaningar. Inga elever ska behöva gå i dåliga skolor. Men det är just dåliga skolor i Kalix som sossar och andra till vänster vill skydda när de föreslår att kommunerna ska få bestämma om en friskola ska få starta eller inte. Då hade Norrskenet aldrig någonsin fått starta i Kalix. Eleverna hade varit hänvisade till den kommunala skolan "eftersom det finns plats där". Så otroligt korkat resonerat.
Kalix är ett är ett illustrativt och aktuellt exempel från verkligheten hur det skulle bli om sossarna får som de vill.

3 kommentarer:

Ungdom i Kalix sa...

Det är ganska kul att se elever byta tillbaka från friskolan till den kommunalaskolan efter bara 3 dagar. Också har det varit roligt att höra föräldrar hota sina barn med att om dom inte börjar att plugga för de byta till friskolan.

Uta sa...

Hej, om man använder andras foton så MÅSTE man ha tillstånd till detta. Inte alls upphovsmannen(i så fall jag) nämns. Jag väntar på en förklaring. Uta Fransson

Mats Gerdau sa...

Ooops, miss från min sida. Beklagar, Uta!