22 augusti, 2008

Färre behöriga till gymnasiet

Skolverket rapporterar idag att behörigheten till gymnasiet forstätter att sjunka. Det är en svagt sjunkade trend. 88,8% av niondeklassarna var behöriga till gymnasiet i våras. För tio år sedan, 1998, var 91,5% behöriga. 2,7 procentenheter kan ju tyckas lite... Men i antal elever är det ganska många, sådär 3 000 ytterligare som inte är behöriga.

Eleverna som slutade nian i våras har gått hela sin grundskoletid under socialdemokratisk skolminister, förutom sista året. Sanningen är att sossarna fått igenom varedna skolpolitiskt förslag de presenterat (förutom skollagen 2006) under sin regeringstid. Wärnerssonpengar, genuspedagoger, borttagna betyg, ny lärarutbildning... När ska vi se resultatet av allt detta?

Eller är det kanske just det vi gör? Sossarnas skolpolitik ledde inte till bättre kunskaper hos eleverna. Det var för mycket kvantitet och fokus på fel saker. Trist att de inte lärt sig något av detta. Den omtalade förnyelsen låter vänta på sig, hittills har vi inte sett något av den.

DN skriver lite om det.

2 kommentarer:

Göran Thingwall sa...

Tja Mats!
Ibland smyger sig ett "inte" in bland hermerlinerna! Hemska tanke att 88,8% inte skulle vara behöriga till gymnasiet! 2,7%, 3000 elever färre jfr med -98 är ju inte bra! Vi har en stor utmaning i Alliansen att rätta till detta. Hoppas att Marie Granlund läser Din blogg å snappar upp ett å annat förträffligt å släpper sina ideologiska bindningar men då skulle förmodligen hela hennes kämpaglöd försvinna. Tänk vad svårt det är inse att "vi har har faktiskt gjort lite fel här".

Fotboja är inte helt fel!!! Vi vuxna, skolan å samhället måste markera när det har gått för långt. Alla behöver gränser å jag är övertygad om att den som råkar ut för en fotboja kommer att tacka oss för att ngn säger stopp! Själv föreslår jag ett nytt obligatoriskt, dock ej schemalagt, ämne kallat ROA-ämne i skolan. Står för Respekt Och Ansvar och skall klaras av av samtliga lärare. Det gäller att ta till vara ögonblicket när ngt har hänt eller är på gång. Spelar ingen roll vad som står på schemat, läraren skall vara så preparerad att hon/han kan leda en vettig diskussion. Våra ungdomar måste lära sig att respektera varann och även ta ansvar för sin kropp å själ!
Framförallt måste killar lära sig vad ett Nej betyder. Varje kille måste få inpräntat att ett "nej" betyder att det är "nej"! Lika självklart som att du går inte mot "röd gubbe"! Om vi skall ändra den negativa våldtäktstrenden måste vi börja i tidiga år och skolan har här definitivt ett stort ansvar. Låt oss diskutera detta i utbildningsutskottet!
Trevlig helg!
Göran Thingwall

Mats Gerdau sa...

Ja, tänk vad ett litet inte förändrar det hela... Tack för att du noterade detta. Och fotboja - en fråga som det uppenbarligen är lätt att ha åsikter om. Många har hört av sig och tycker att det verkar bra, det behövs sådana signaler. Jag hoppas att komma iväg till England snart, för att på plats se vilka effekter det fått där. Fortsatt diskussion följer.