Vårt rapport om mer frihet i skolan verkar ha väckt debattlusten till liv. Har fått och läst många kommentarer i tidningar. Många förutsägbara. Varenda sosse som uttalar sig tycker att det är fel. Så förvånad jag blir. Inte.
För Peter Hasch (s), utbildningsnämndsordförande i Gävle, är det viktigare att det kommunala självstyret inte naggas i kanten enligt Gefle Dagblad. Medborgarnas självstyre, då? Vart tog diskussionen om egenmakt vägen inom sossarna? Den var både hälsosam och lite spännande.
Att LR-ordföranden Metta Fjelkner är inne på samma motståndslinje förvånar ju inte heller det minsta. Hon tycker t o m att det är för lätt att starta friskola idag. LR har svängt långt till vänster i sin syn på friskolor. Synd. De har ju mycket att tjäna på att det finns flera arbetsgivare för lärarna.
Några lyfter fram att det är kommunernas pengar det handlar om. Nej det gör det inte. Det handlar om elevernas framtid. Medborgarna har tvingats avstå från sin lön för att få bra service och välfärd. De ska faktiskt också ha ett ord med i laget och kunna välja en skola som passar dem.
Jag kan ärligt talat inte förstå varför de vill skydda dåliga skolor, för det är precis vad deras argument innebär i praktiken. De vill skydda dåliga skolor från konkurrens. De bra kommer alltid att klara sig, det är de skolor som inte är fullt så bra som hotas om det kommer nya skolor.
Och finns det verkligen någon som tror att alla bra idéer om hur man driver en skola redan är uttänkta, att vi inte behöver nytänkande och utveckling även på detta område? För det är också en innebörd av argumentet om överetablering. Om det finns tomma platser så behövs inget nytt. Men om det befintliga inte är så bra då? Om alla kanske inte passar i den stora kommunala skolan utan vill gå i en liten där man blir sedd? Skolpolitik är inte att statiskt räkna platsantal, utan att utveckla kvaliteten i våra barns utbildning.
Det enda rimliga är väl att de som uppfyller grundläggande kvalitetskrav också ska få rätt att starta skola. Allt annat blir ju godtycke, rättsosäkert och dödar kreativitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar