18 september, 2008

7 901 fall av könsdiskriminering

Duktiga kvinnor diskrimineras vid antagningen till högskolan, konstaterar Centrum för Rättvisa, som har skrivit en rapport om detta. 7 901 fall har de konstaterat de senaste åren. SvD skriver lite om det idag också.

Det är precis sådant här som ger mig energi att fortsätta med politiken! Jag blir så förbannad. Vi vill ju att människor ska belönas för att de kämpar lite extra. I skolan jobbar vi för att eleverna ska lära sig mer, prestera ytterligare lite bättre. Drivkraften att hela tiden skapa något som är bättre är det som för mänskligheten framåt.

Hur kan staten då ha regler som verkar i rakt motsatt riktning??? Eftersom kvinnor numera klarar sig bättre i skolan och får bättre betyg så blir det naturligtvis så att de tar de mest åtråvärda platserna på högskolorna. Nu ska de straffas för det och män kvoteras in för att det ska bli mer jämlikt. Usch, som man vänder det sig i magen på mig. Vi män får väl anstränga oss mer om vi vill bli läkare eller arkitekter, bli lika duktiga som tjejerna. Vi har inga sämre förutsättningar som gör att vi särskilt ska gynnas.

Nej, konkurrens på lika villkor är det som ska gälla.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Förstod du att männen som "särbehandlats positivt" hade lika höga betyg/provresultat som de duktiga kvinnorna?

Om det är din inställning att detta är fel så tycker jag du ska ta dig en titt på polishögskolans antagningskrav:
http://www.polisen.se/inter/nodeid=11560079&pageversion=1.jsp

Där är diskrimineringen direkt inskriven i antagningskraven, och inte som här, "positiv särbehandling av underrepresenterat kön vid lika meriter"

Fredrik Fisk sa...

Det är ganska skrämmande att en Riksdagsledarmot uttrycker sig så slarvigt. Är det så ni jobbar i riksdatgen? Spyr ur er en massa populärdynga utan substans?
Om nu män kvoteras in på utbildningar, ge oss ett exempel. Exemplifiera med en man med lägre kvalifikationer som fått en utbildningsplats på en kvinnas bekostnad.

DrKejs sa...

Du vill ha konkurrens på lika villkor, vilket är precis vad jag och många med mig vill ha.

Börja med att titta på om pojkar har lika villkor som flickor i dagens skola. Med stor sannolikhet kommer du fram till att pojkar inte har samma möjligheter som flickor, baserat på en hel del förändringar som genomförts de senaste decennierna och som syftar till att stärka flickors position. Pojkarna har skuffats undan mer och mer, vilket också har lett till sämre betyg trots att de i många fall presterar likvärdigt rent kunskapsmässigt inom olika ämnen.

Sedan kommer vi till den förhatliga kvoteringen; den instiftades för att få in fler kvinnor på mansdominerade utbildningar. Nu när kvinnor är i majoritet på många utbildningar som ställer krav på höga betyg så blir det till dessas nackdel, då kommer ramaskriet.

Kvotering genomförs i praktiken inom många mansdominerade branscher idag. Sämre meriterade kvinnor får jobb istället för bättre meriterade män. Inträffar rätt frekvent i IT-branschen nuförtiden, samma sak i andra branscher.

Hyckleri, min kära riksdagsledamot. Agera mot ALL diskriminering, inte bara där kvinnor drabbas.