01 september, 2008

Yrkesutbildning uppvärderas

Idag skriver Fredrik&co i DN om en stor satsning på yrkesutbildning som regeringen ska göra. 1,8 miljarder mer ska satsas på fler lärlingsplatser, en ny yrkeshögskola och inte minst mer yrkesutbildning inom komvux. En efterlängtad satsning och uppvärdering av yrkesutbildningen.

Det är lite märkligt i politiken ibland. Föreställningen är ju att borgerligheten slår vakt om akademisk och teoretisk utbildning, medan vänstern mer slåss för yrkesutbildningar. Så är det dock inte i verkligheten. Under lång tid har sossarnas politik byggt på att alla ska in i högskolan. De teoretiserade gymnasiet, drog in yrkesutbildningar och gynnade teoretiska studier inom komvux. De vill ha fler platser på högskolan, trots att det finns tomma platser för över 1 miljard kronor. Nu med en borgerlig regering är det tvärtom. Nu satsar man på yrkesutbildningar och inser behovet av gedigna yrkeskunskaper också. Allt kan inte vara akademiskt.

Det märks att det nya arbetarpartiet fått genomslag i utbildningspolitiken.

Behovet av mer yrkesutbildning inom komvux var något jag lyfte fram i Frivuxutredningen. Jag tror att det är helt rätt för att få en bättre lokal matchning av vad arbetsmarknaden efterfrågar än vad som varit fallet inom AMS. Dessutom är det helt rätt i tid, nu när konjunkturen mattas av. Att, som sossarna vill, blåsa på med massutbildningar i glödande högkonjunktur, skulle ju inte leda till annat än en överhettad ekonomi. Kanske är dagens förslag första steget på samordning av AMS-utbildningar och komvux?
Fler som skriver om detta är SvD, Expressen och GP.

Inga kommentarer: