22 september, 2008

Intressanta helgnyheter

Aftonbladets Lotta Gröning har en oväntad krönika i helgen. "Jag gillar friskolor" - man häpnar av förvåning över inledningen. Men så fortsätter det igenom hela artikeln. Hon gillar friskolor, gillar föräldrar som tar saken i egna händer när kommunen brister, men ogillar kommuner som vill vara överförmyndare. Hade inte kunnat säga det bättre själv. Rolig klarsyn, rätt långt från Aftonbladets ledarsidas häxjakt på friskolor i övrigt. Även med en vänsterutgångspunkt, som hon måste sägas ha, så kan man komma fram till samma slutsats som vi moderater. Välkommen i gänget, Lotta!

Ett gäng professorer från olika disciplier kritiserar den kravlösa skolan i DN i söndags. Det sågar flumskoleförespråkarna jäms med fotknölarna utifrån vetenskapliga utgångspunkter. Mats Ekholm och Hans-Åke Scherp får sig en rejäl omgång som icke konstruktiva och otidsenliga. Professorerna har ju helt rätt i slutsatsen att det inte finns någon anledning till lugn när det gäller svenska skolan. Det finns åtskilliga utmaningar som inte får döljas. Och de berömmer den politik som vi moderater länge stått för - kompetensutveckling för lärarna kombinerat med skärpt utvärdering. Välkomna i gänget, professorer!

1 kommentar:

Björn sa...

Kul att se att också en moderat instämmer i kritiken mot att skolan skapar/bibehåller klassamhället. Det är ju annars en analys förbehållen vänstern.