29 september, 2008

Mer pengar från s

Socialdemokraterna presenterade idag några tankar om ett kvalitetslyft för skolan. De sa själv att det var nytt, men det kunde inte jag se. De accepterar en del av det vi gör (och som de motarbetat med kraft, t ex betyg från sexan, nationella prov och skärpt inspektion) och skjuter till 1 miljard kronor extra. Inte så kreativt, utan mest en fortsättning på vad de alltid gjort - öst pengar över verksamheten.

För sossarna verkar det mest vara kvantitet som gäller, inte kvalitet. De har inga direkta idéer om vad de nya pengarna ska användas till - det får skolorna avgöra, men de säger att de räcker till 2 500 nya lärare. Det andas Wärnerssonpengar igen och det var ju ingen hit direkt. Skolan kostar 185 miljarder och 1 hit eller dit är ju inte så avgörande. Det avgörande tycker jag i stället är vilken inriktning man vill ha och här saknar sossarna idéer. Ny gymnasieskola, ny lärarutbildning, mer fortbildning så att alla lärare blir riktigt bra lärare, ny attityd med höga förväntningar på alla elever - här ekar det tomt.

2500 nya lärare för 1 miljard, det blir knappt 24 000 kronor i månadslön. Snittlönen för lärarna ligger idag högre och hur de får ihop det med att de nya lärarna ska vara erfarna, skickliga och engagerade á la Klass 9A förstår jag inte. Ska de nya stjärnskotten tjäna mindre än övriga? Det visar lite att det inte tänkt så mycket, det viktiga är att blåsa iväg pengar och blåsa upp volymen, inte att det ska ha någon effekt på elevernas lärande. Betala riktigt duktiga lärare betydligt mer i stället, då skulle vi få se fler som går in i läraryrket och höjer kvaliteten. Men i Jante(s)verige är väl inte det möjligt...

Inga kommentarer: