09 september, 2008

Barnomsorgsgaranti...?

Skolverket avslöjar idag att 14 kommuner inte uppfyller barnomsorgsgarantin. Den infördes av den förra borgerliga regeringen 1995, men 13 år senare är det fortfarande långa köer i barnomsorgen.

S-skyltfönstren Malmö och Göteborg är värst av alla. Där beräknas köerna inte vara borta förrän 2010. Göteborg har aldrig uppfyllt garantin. Helt obegripligt.

Märkligt skyltfönster som sossarna själva vill lyfta fram. De kan knappast skylla på större inflyttning eller barnantalsökning än andra storstadskommuner, så det måste vara något annat som brister. Kompetensen? Intresset? Idiotisk stadsdelsnämndsorganisation?

När jag var kommunalråd i Nacka, en av de mest snabbväxande och barnrika kommunerna i landet, så brottades vi också med kraftigt ökande efterfrågan och risk för köer, men vi lyckades alltid lösa situationen och uppfylla garantin. För mig är det en anständighetsfråga. Medborgarna har rätt att få valuta för sina skattepengar. Vi drev igenom en massiv utbyggnad och tog hjälp av alla goda krafter. Utan en stor andel privat barnomsorg hade det aldrig gått. De är dessutom väldigt populära.

Av de 14 kommunerna som nu får kritik är 8 s-styrda, 3 har centern som dominerande parti och 3 leds av moderater (Stockholm, Huddinge och Mullsjö) men där moderaterna tog över rodret vid senaste valet och där effekterna kanske inte hunnit synas än.

Göteborg och Malmö har haft samma politiska (s)tyre under hela tiden, men får ständigt kritik för köer. I skolan gör de allt de kan för att motarbeta privata alternativ och skyller på att det "finns tomma platser". Vad skyller de på i barnomsorgen? De har ju verkligen inte lyckats i barnomsorgen att räkna platser i alla fall. Varför inte omvandla tomma skolplatser till försokleplatser i stället? Varför inte bejaka alternativ? I flera av kommunerna finns knappt någon privat driven verksamhet alls. Borlänge är ett sådant exempel. Det verkar vara viktigare att allt drivs i kommunal regi där än att barnen får en förkoleplats i tid.

Nu är det viktigt att vi snabbt får fram sanktioner mot kommer som Göteborg och Malmö och ständigt bryter mot lagen. Jag skulle vilja se riktigt kännbara böter så att Reepalu och Johansson fattar att det är allvar. Och jag skulle vilja att föräldrarna, som inte får barnomsorg, också får pengar så att de klarar sig under väntetiden och kanske kan lösa det på något annat sätt så länge. En garanti måste vara värd något, idag är det uppenbarligen bara ett innehållslöst ord.

Men det är inte Marie Granlund så intresserad av, enligt DN. Vare sig garantier eller fler fria förskolor. Vad har hon för lösning, då? Hennes regering styrde i 12 år och sossarna har styrt i Göteborg och Malmö ännu längre, ändå är det stora problem. Inser hon inte att något nytt måste till, att man inte kan fortsätta i samma hjulspår som tidigare?

Inga kommentarer: