16 september, 2008

LO gillar nya gymnasiet

Tre tunga företrädare gör i Sydsvenskan tummen upp för förslaget till ny gymnasieskola. LO:s Irene Wennemo är en av undertecknarna och utdelar riktigt svidande örfilar åt socialdemokraterna.

"Vi menar att utgångspunkten för en gymnasiereform bör vara dagens tillkortakommanden, och de är avsevärda."

Just det, den gymnasieskola som de rödgröna lämnade efter sig har avsevärda problem. Det var vi moderater sagt länge. Roligt att LO äntligen vågar ta bladet från munnen och säga som det är.

"Det finns de som väljer att kritisera förslaget till ny gymnasieskola. Det nya gymnasiet anses bygga in återvändsgränder och sortera eleverna. När man lägger så stort fokus på detta väljer man att blunda för de stora problem som gymnasiet har."

Tydlig adress till socialdemokraterna. De vägrar se att var fjärde gymnasist inte slutför sin utbildning. De blundar för verkligheten. Skolverket säger att 30 000 ungdomar träder in i vuxenlivet varje år utan tillräckliga kunskaper med sig. När ska socialdemokraterna vakna?

Slutklämmen är rätt bra också:

"Att nästan en fjärdedel av gymnasisterna misslyckas med sin utbildning, det förpliktigar. Det som nu föreslås bli en ny gymnasieskola tror ni på många sätt skulle förbättra läget."

Det är långt från sossarnas kommentarer när gymnasieutredningen presenterades i våras. Då pratade de just om sortering och återvändsgränder och utslagning och hemsk högerpolitik. Tänk att LO omfattas av detta nu...

Vad ska sossarna säga nu när de inte kan hålla LO i handen längre? De blir allt mer isolerade i sin skolpolitik, verkar utan förmåga att tänka nytt eller bilda allianser. Mona Sahlin har faktiskt helt misslyckats med sina föresatser att förnya den röda skolpolitiken. De klafsar bara på i det gamla.

2 kommentarer:

VuxO sa...

Polarisera inte! Alla måste få möjligheten att ompröva sin skolpolitik. Att makarna Myrdal hade en monumental ställning tidigare skall inte få påverka den framtida politiken. Även socialdemokraterna måste få utrymme att gå in i en rationell skolpolitik utan att behöva förlora ansiktet.
Det är självklart att man vill ha en skola där man har full koll på var varje elev står och där både nationella och internationella prov kan motivera ökade insatser för att alla skall klara skolan och landet skall vinna internationell konkurrenskraft.

Mats Gerdau sa...

Jag skulle VÄLKOMNA om sossarna omprövar sin skolpolitik, men jag är så innerligt trött på att det bara är en massa prat av Mona Sahlin och så lite verkstad av övriga.

Om de menar allvar med att ompröva politiken, så behöver de ju inte vara så snabba med att fördöma allt vad vi borgerliga gör. De skulle ju kunna läsa igenom förslagen ordentligt, avvakta remissomgångar, fundera och inte komma med sina ryggmärgsreaktioner om att vi sorterar. Omprövning kräver eftertanke och lite mer grundläggande analyser än att bara uttala ordet.