01 september, 2008

Varför ljuger Marie Granlund?

Jan Björklund har kritiserats för att inte återge fakta korrekt. En av de ilsknaste kritikerna är Marie Granlund, sossarnas skoltaleskvinna, i radion i helgen. Själv skyr hon inga medel alls, hon ljuger hejdlöst om det inte är så att hon felciterats av TT.

På TT:s fråga om det varit för mycket fokus på det teoretiska inom skolan svarar hon så här:
– Man måste satsa på både och. Men det man gör nu från den borgerliga regeringen är att man säger att de som ska bli busschaufförer eller undersköterskor inte behöver läsa svenska och engelska. (SvD)

Vem f-n har sagt att man inte behöver läsa svenska och engelska? Svar: ingen. Eftersom sossarna inte har någon egen skolpolitik att lansera så börjar de ljuga om vår. Är det så här debatten ska föras? Genom att ljuga medborgarna rätt i ansiktet?

Fakta är att vi inom borgerligheten verkligen inser att både svenska och engelska ska finnas för alla i gymnasiet. Men till skillnad från sossarna så tycker vi inte att all gymnasieutbildning ska syfta till högskolan, utan att vissa utbildningar ska inriktas mot olika yrken i stället. Det leder till att man läser olika engelska och olika svenska, beroende på vad man som elev själv vill. Det tror vi leder till större motivation och färre avhopp. Och det är något helt annat än att man inte "behöver läsa svenska och engelska".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Regeringen minskade anslagen till vuxenutbildningen 2006 med 600 miljoner kronor i sin första budget. NU lanserar man det som en reform att tillskjuta dessa pengar! -600 miljoner + 600 miljoner blir vaddå? Jo 0! Hur kan 0 vara en satsning ?
Äh! Det här är återigen bara nysvenska, där man försöker definiera om vad satsning betyder också!

Mats Gerdau sa...

Det är en samlad satsning på yrkesutbildning, det borde inte ens den mest inbitna regeringsmotståndaren kunna förneka. Visst kan man tycka att det inte är tillräckligt eller så, men visst är det en satsning. Dessutom: neddragningen på komvux 2007 berodde till stor del på annan konjunktur och åtstramning vad gäller konkurrenskomplettering. Nu är det mer yrkesutbildning. Man kan också säga att den borgerliga regeringen tidigarelade ändringarna som den tiidgare s-regeringen planerade för 2008. Det luktar lite "surt, sa räven" om ditt inlägg, att Alliansregeringen satsar där den förra regeringen inte gjorde det.