22 september, 2008

Nya pengar till skolan

Så var det dags för budgetpresentation igen. Anders Borg målade upp svensk ekonomi som ganska stark och väl rustad att stå emot internationell finansoro. Thomas Östros menade att det i praktiken är Alliansregeringens fel att banker i USA kraschat och målade ut framtiden i verkligt mörka färger. Bevare oss för en sådan mörkerfurste som finansminister i framtiden med så ohederlig argumentation.

Skolan får sin beskärda del av regeringens miljardregn. Tack vare alla tuffa besparingar vi genomfört under gångna två åren (omläggning av a-kassan och försäkringskassan mm) så är det nu fler som jobbar och betalar skatt i stället för att leva på bidrag. Det gör att vi har råd att satsa på välfärden. Sossarna har ju sagt nej till alla de förslagen och hade därför inte haft samma mångmiljardutrymme att satsa på välfärden. De satsar ju på bidrag för att inte jobba i stället. Det är det som är den stora skillnaden mellan oss.

Så till skolan. Bra satsningar:
  • Ny yrkeshögskola startar nästa år
  • Fler platser inom yrkesinriktad vuxenutbildning
  • Ny satsning på fortbildning av förskollärare
  • Allmän förskola för 3-åringar
  • Massiv matte-no-satsning
  • Mer pengar till kommunerna att satsa på t ex skolan
  • Strategi för entreprenörskap i skolan
  • Forskningssatsningen som är gigantisk
  • Sänkt skatt för lärare
Sammantaget känns det ganska skönt att tillhöra moderaterna en sådan här dag. Mycket av det vi slagits för återfinns i budgeten. Sammantaget är det nog mer än den miljard extra som Lärarförbundet vill ha. Tänker på den bok som Anders Isaksson skrev för tio år sedan - Alltid mer, aldrig nog. Det spelar väl ingen roll hur mycket extra man satsar, det går i alla fall alltid att hitta någon som tycker att det är för lite.

En annan reflektion efter dagens tidningsrubriker. Många skriver om "vinnare och förlorare". Ingen är ju faktiskt förlorare på budgeten. En del tjänar mer än andra, men jag har svårt att hitta någon enda som förlorar på budgeten. De som jobbar tjänar mer än de som inte gör det, men arbetslösa förlorar inget. De tjänar faktiskt också på att fler jobbar eftersom vi då har råd att satsa mer på utbildning, sjukvård, tandvård etc. Så vilka förlorar???

Inga kommentarer: