12 september, 2008

Tomma högskolor

Det är ingen kö till högskolorna direkt. Massor av platser står tomma nu i höst, rapporterar Högskoleverket. De skulle kunna ta emot studenter för över 1 miljard kronor ytterligare utan att överskrida sina budgetar.

Mittuniversitetet, Luleå Tekniska högskola och Mälardalens högskola verkar ligga sämst till med 19, 18 och 17 procent under vad man får ta emot. Detta är då trots att det är fler utländska studenter än någonsin tidigare.

Vart har alla studenter tagit vägen? Kanske fått jobb i Alliansens Sverige?

Och varför gör sossarna fler högskoleplatser till ett av sina huvudnummer? Ska vi inte börja med att fylla de som redan finns och vars stolar gapar tomma? Det blir bara slagordspolitik från sossarna, innehållslöst och irrelevant och obegripligt.

Överskotten borde ge utrymme för att höja ersättningen per student så att högskolorna därigenom kan erbjuda mer undervisning. Det är lite för lite av den varan på vissa utbildningar. Men i sossarnas Sverige satsar man ju mer på kvantitet och inte kvalitet... Det borde vi kunna börja ändra på nu.

2 kommentarer:

Fredrik Fisk sa...

Att två år efter vunnet val skylla tomma högskoleplatser på sossarna är inte seriöst. Vem skulle tro att det är att ta ansvar? Ni gillar ju ansvar i alliansen, eller hur. Fyll då platserna som är tomma.

Sen har du helt rätt i att en massa flummiga högskoleutbildningar borde rensas bort. Genus perspektiv t ex det är trams som inte hör hemma i den akademiska världen.

Mats Gerdau sa...

Jag skyller inga tomma platser på sossarna, bara konstaterar hur det ser ut. Och att det inte verkar så smart att kräva fler högskoleplatser (som sossarna gör) när det redan står massor tomma. Det var liksom det som var min poäng.

Sedan är det ju inte upp till mig eller oss i Alliansen att "fylla platserna" som du skriver. Den formen av kommandostyrning fanns inte ens i gamla kommunistregimer. Folk har faktiskt egna val att göra och där ingår inte alltid att bli arbetslös litteraturvetare eller lågavlönad arbetsterapeut, utan i stället yrkeskicklig elektriker eller svetsare.