15 januari, 2009

Spetutbildningen klar

DN avslöjar idag vilka tio skolor som får starta spetsutbildning på gymnasiet.

Många, över 100, lär ha sökt men få är utvalda. Besvikelsen är säkert stor på sina håll, men samtidigt kan man ju se att förberedelserna sannolikt också leder till höjd kvalitet på utbildningen.

Lite intressant är att se urvalet. Det verkar vara en total dominans av moderatledda kommuner som skolorna ligger i, 7 av 10. Lite nesligt för Malmö och Göteborg som inte fick någon alls. Men intresset kanske inte är så stort i de röda kommunera... ? Stort grattis till Lund som rodde hem två utbildningar!

Vänsterns kommentar om den nya spetsutbildningen är rätt talande. Eva Olofsson, v-riksdagsledamot, säger att de inte gillar detta för att det är bättre med sammanhållen undervisning. Då skulle man ju inte ha några olika program heller, för det är ju en uppdelning också, efter intresse och fallenhet. Fast det är ju så som vänstern ser på gymnasiet - en allmän förlängning av grundskolan där så mycket som möjligt ska vara lika för alla.

Äntligen får vi mer utbildning för begåvningar och talanger i Sverige. Det behövs i dessa krisens tider.

1 kommentar:

Dick Bengtson sa...

Håller med. Känns verkligen som att det är på tiden. Att positivt särbehandla de som är duktiga i idrott har vi ju gjort länge. Troligen gör dessutom dessa elever, om de fortsätter utvecklas, mer nytta för landet än ett antal "Zlatans".