14 september, 2007

Tuffa krav behövs mot mobbning

Malmö kan tvingas betala 150 000 kronor i skadestånd till en 14-årig pojke som mobbats i kommunala Sundsbroskolan, skriver DN. Barn- och elevombudsman Lars Ahrrenius anser inte skolan gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen.

Det är riktigt, riktigt bra att man nu tar i med hårdhandskarna mot mobbningen. Skadestånden behöver svida, så att det blir en förändring. Vi tvingar faktiskt eleverna till grundskolan med pliktlagstiftning, då är väl det minsta man kan begära att de ska känna sig trygga där?! De ska inte gå till skolan med en klump i magen. Skolverkets Attityder till Skolan 2006 visade att mobbningen verkar minska och det är ju utmärkt. Men fortfarande är det tusentals som mobbas på ett eller annat sätt. Vi har beviljat 40 miljoner till Skolverket för att lansera framgångsrika anti-mobbningsprogram i skolorna.

En annan reflektion är att det är bra med valfriheten också ur detta perspektiv. Sossarna säger ju att de kommunala skolorna ska vara bra skolor allihop och därför behövs egentligen inga friskolor. Men om nu alla skolor inte är så bra, då måste det ju finnas ventiler och då behövs friskolorna. Att 21 nya friskolor vill starta just i Malmö är kanske inte så konstigt? Naturligtvis säger den styrande vänsterkartellen i Malmö nej, eftersom de ”inte behövs”. Undrar vad eleverna som inte trivs i den kommunala skolan säger?

En organisation där varenda skola måste förtjäna sina elever, såväl friskolor som kommunala skolor, och där man kan byta skola om man inte är nöjd är bra för tryggheten. Det finns väl inte en enda förälder som skickar sina barn till en skola de inte känner sig trygg i? Möjligheten att byta skola behövs för att öka motivationen för skolorna att ta tag i trygghetsfrågorna, de är så grundläggande för föräldrarna.

Inga kommentarer: