04 september, 2007

Välkommet besked om vårdnadsbidraget

Vårdnadsbidraget införs 1 juli nästa år, rapporterar DN idag. Utmärkt! Det är en viktig valfrihetsreform som utgår från att människor är olika men kompetenta att fatta kloka beslut om sig själva och sin familj.

När jag var kommunalråd i Nacka införde vi, som första kommun i landet, en form av kommunalt vårdnadsbidrag 2006. Det blev uppskattat och omskrivet. Det finns ett oerhört folkligt stöd för detta. Även om man inte vill utnyttja det själv, så vill de flesta kunna få bestämma själv.

Nu pågår en juridisk process i frågan i Nacka, initierad av en folkpartist, och kommunen väntar på prövningstillstånd i regeringsrätten. Tänk att man kan vara så fanatisk motståndare mot denna valfrihetsmodell att man går till domstol för att stoppa den. Hur tänker man som borgerlig individualist då?

Jag pratade med statssekreterare Heljä Misukka från Finland igår om vårdnadsbidraget. Hon förstod inte att det skulle vara kontroversiellt alls. I Finland tycker även socialdemokraterna att det är bra. Där har ni lite att lära, kära svenska sossar!

Inga kommentarer: