04 september, 2007

Vårdnadsbidraget igen

Vårdnadsbidraget är ett kärt diskussionsämne. Visst kan man ha olika uppfattning om detta, men några argument förstår jag inte alls.

Marie Granlund, sossarnas skolpolitiska taleskvinna, säger i en kommentar att det kommer att urholka förskolan. Men skattepengarna följer ju med barnen till det alternativ som föräldrarna väljer! Om antalet barn i förskolan minskar så är det väl rimligt att kostnaderna för förskolan också minskar. Motsatsen vore däremot ganska onaturlig. På samma sätt är det om antalet barn i förskolan ökar – då är det ju rimligt att kostnaderna också ökar. Skillnaden är att det är föräldrar och inte politiker som avgör vart pengarna ska gå.

Thomas Eneroth, sossarnas ledare i socialförsäkringsutskottet, tycker att det är ett omodernt och att det inte behövs för ingen kommer ändå att utnyttja det eftersom ingen vill vara hemma många år med barnen. Men vad är då problemet? Då behöver han ju inte oroa sig.

Hur får Granlund och Eneroth sina åsikter att gå ihop? Är det så många som kommer att utnyttja det att massor av förskolor måste läggas ned (Granlund) eller är det knappt någon alls (Eneroth)? Det blir ju lite svårt föra båda argumenten samtidigt, men inget tycks bekymra sossarna så länge de får vara emot. Vad är de för egentligen?

Min enkla tro är att det är ett litet fåtal som vill utnyttja vårdnadsbidraget väldigt länge, det säger våra erfarenheter från Nacka väldigt tydligt. De allra flesta tycker att förskola är ett utmärkt alternativ men några tycker att den egna telningen är för liten att börja på ettårsdagen. Ett halvår eller ett år ytterligare hemma med mamma eller pappa skulle nog många föredra. Det handlar inte om att föräldrarna ska vara hemma tills deras barn tar studenten, utan om några månader mer än vad föräldraförsäkringen medger. Det borde väl inte vara så kontroversiellt.

Kostnaderna då? I Nacka kostade det 3,8 miljoner kronor första året och det utnyttjades av 92 familjer med 102 barn. Om dessa barn hade gått i förskola i stället hade kostnaderna varit ungefär 1 miljon högre. Sannolikt hade några valt att stanna hemma utan ersättning ändå, så det hela går nog ganska jämnt ut. För att få perspektiv så ska man veta att barnomsorgen i Nacka kostade 521 miljoner kronor, det är alltså nålpengar det handlar om i det stora hela.

Så jag kan lugna de som är oroliga över ekonomin. Oroa er inte! Skyll inte på pengarna om ni inte vill eller våga införa vårdnadsbidraget.

Inga kommentarer: