12 november, 2009

Speed dating med IT-branschen

Min duktiga kollega Eliza Roszkowska Öberg ordnade idag en speed dating mellan intresserade riksdagsledamöter och företrädare för IT-branschen. Jättebra initiativ och väldigt roligt!

Vi var 9 ledamöter (varav 5 moderater, här verkar intresset vara störst!) som träffade 9 personer från IT-branschen, allt från Post- och Telestyrelsen till Dreamhack. Tillgänglighet till både bredband och information från myndigheter var en viktig fråga för många, liksom en snabbare utveckling av IT i skolan.

När det gäller de hårda frågorna görs mycket och initiativ tas på statligt håll. Men när det kommer till de mjuka frågorna, dit modern teknik i skolan hör, så är det alldeles för lite och många efterlyste mer aktiviter. Det känns bra och att vi moderater ligger helt rätt när vi prioriterar moderniseringen av skolan inför kommande period. Det handlar ju inte bara om fler datorer, även om det är viktigt, utan i ännu högre grad om att få in den utveckling som tekniken möjliggör i undervisningen. Lättare sagt än gjort, men man måste börja. Och det skulle verkligen underlätta med en nationell strategi och viljeyttring i frågan. När kommer den?

5 kommentarer:

Jonas Hällebrand sa...

Verkligen roligt att höra!! Vi är många som kämpar med det jag kallar IKT, Informations och Kommmunikations Teknologi, dvs användandet av IT, som ju är
tekniken, i skolvardagen. Läs gärna min blogg där det även finns massor tips och länkar till andra IKT-bloggar i landet och utomlands.
En nationell IKT-strategi vore fantastiskt men det händer inte så mycket i utbildningsdepartementet med den skolmonistern. Han menar ju att det inte gör något att skolans datorer är gamla. Knapparna sitter ju på
samma plats ;)
Ta tag i en nationell IKT-strategi. Bjud in verksamheten dvs aktiva pedagoger och sätt
press på Björklund. Snälla *Bambi-ögon*
Ps min blogg hittar du på http://ikt-pedagog.blogspot.com
Pss tack för trevlig vlog att följa…

Petter sa...

Bara en snabb kommentar.

Det handlar precis som du säger om att få in den nya tekniken i undervisningen. Men och här kommer det stora, utan en massiv hårdvarusatsning i skolan så kan vi snacka hur mycket som helst om nya metoder osv. Utan hårdvaran så kommer vi aldrig kunna genomföra någonting.

Mats Gerdau sa...

Jonas - tack för din intressanta blog. Den kommer jag nog att följa mer. Jag kan lova att vi moderater kommer att driva frågan om modernisering av skolan så hårt vi kan. Det är en framtidsfråga och viktigt för att öka motivationen i skolan, inte minst för killar.

Petter - jag håller med om att det behövs hårdvara. Också. Det måste gå hand i hand. Datorer utan kunskap att använda dem gör ingen nytta. Och kunskap utan hårdvara fungerar ju inte heller. En lärdom från ITiS-satsningen var att det blev för mycket satsning på hårdvaran tycker jag. Samtidigt är det bedrövligt att bara var tredje lärare har en egen arbetsdator. Min erfarenhet från bl a Nacka är att man måste börja med att få upp ITkompetensen hos lärarna med både egen dator och fortbildning. Eller?

Petter sa...

Ja o ja naturligtvis, både delarna behövs helt klart.

Anonym sa...

lart mycket