27 mars, 2008

Gymnasiedebatt

Idag har vi debatterat gymnasieskolan i Kammaren. Det blir lite som jästen före degen, eftersom den stora gymnasieutredningen presenteras på måndag. Vi hade i och för sig föreslagit att vi skulle ta debatten nästa vecka, men det vägrade sossarna. Ändå kritiserar de oss idag för att vi inte kan ge svar på alla frågor... Märkligt agerande.

Annars gav debatten verkligen inte mycket nytt. Sossarna har ingen gymnasiepolitik att komma med. Den omtalade förnyelsen syns ingte alls faktiskt, mer än möjligen att de byter namn på Indivuella Programmet till Basår. Wow - vilken förnyelse!

Det är mest gammal (s)kåpmat. Mer teori på yrkesutbildningarna, ämnesbetyg i stället för kursbetyg, tvångs-apu mm enligt enligt deras reform Gy07, som vi blåste av. De verkar inte ens se problemen med att var fjärde elev slutar gymnasiet utan godkända betyg. Det är ett bedrövligt arv de lämnat efter sig. Marie Granlund, sossarnas skoltaleskvinna, berörde inte ens kvalitetsbristerna och avhoppen och hade inga recept på vad de ska göra. De bryr sig inte, och det tycker jag är värst. De låter elev efter elev misslyckas, år ut och år in. De har skapat en trekvartsskola.

Vänstern, då? Stopp för friskolor, mer teori, gratis skolmat och elevmajoritet i skolstyrelser var det enda de pratade om. Skulle det leda till minskat avhopp? Inte en chans!

Jag ser verkligen fram emot Anita Ferms utredning på måndag. Spännande!

Det är också rörande att sossarna så gärna vill ha breda överenskommelser. Samtidigt vill de ju inte förändra något... Frågan är vad de vill göra upp om? När de styrde var det aldrig breda överenskommelser som gällde. Se bara på Gy07, friskolor, betygen, skollagen.. Och den förra gymnasieutredningen, som jag satt i för moderaternas räkning, följdes ju inte alls. Vi var överens på två punkter mellan alla partier, nämligen om frisök och om att behålla kursbetygen. Kursbetygen övergavs snabbt av dåvarande regeringen och frisöket blev en halvmesyr. Vad tjänar då överenskommelser till om de sedan inte följs?

Ska vi få överenskommelser som håller, vilket vore bra, så måste sossarna dels våga erkänna problemen och vad som orsakat dem och dels signalera vad de vill göra åt dem. Inget av dessa kriterier uppfylls idag. Jag är därför tveksam till om det finns förutsättningar till en bred uppgörelse. Tyvärr.

Inga kommentarer: