31 mars, 2008

Sossarnas historieförfalskning

Socialdemokraternas reaktion på gymnasieutredningens förslag är häpnadsväckande. "Mest gammal skåpmat" säger Marie Granlund till Aftonbladet. Det är ju helgalet. På sin höjd några procent är detsamma som sossarnas förslag, som vi avblåste efter valet.

Så här är det. Den förra regeringen lanserade 11 steg för en bättre skola, sin gymnasiereform. Också kallad Gy07. Bland de 11 förslagen är följande likartade med de förslag som Anita Ferm presenterade idag: lokala programråd, arbetsplatsförlagd utbildning, någon form av examen och historia som gemensamt ämne för alla. Men ärligt talat - det är ju inte det som gymnasieutredningen kretsar kring. Om man ser avsaknaden av programråd som det stora problemet i gymnasiet så har man nog ganska stora skygglappar. Det är väl inte fel med programråd, men de har ingen stor och avgörande betydelse för kvaliteten på gymnasiet, det måste väl alla hålla med om?!

De viktiga bitarna i gymnasieutredningen är skärpta behörighetskrav, avskaffande av det individuella programmet, att alla elever inte längre ska behöva läsa in behörighet till högskolan, att vi får en tydligare uppdelning i yrkesprogram och studieförberedande program, att kursbetygen blir kvar och att en modern examensstruktur införs... Och det är INTE ALLS likartat med sossarnas föreslag. Det som socialdemokraterna själva lanserade som det stora nya med Gy07 var att ämnesbetyg skulle införas och större omfattning på kärnämnena. Det här ju rakt motsatt mot vad Anita Ferm föreslår nu.

Någon måtta får det väl vara på historieförfalskningen!

Det är också intressant hur sossarna försöker sätta sig på alla stolar samtidigt. Å ena sidan levererar Anita Ferm bara gammal skåpmat. Å andra sidan innebär det sänkta kunskapskrav och det är hemsk högerpolitik som kommer att leda till utslagning. Det går inte riktigt ihop. Men kanske vet de inte vad de tycker och därför skjuter vilt omkring sig?

1 kommentar:

Anonym sa...

l?rt en masse