02 april, 2008

Sann entreprenörsanda

I morse var jag med och invigde en konferens om Innovativa Unga i Nacka, årets upplaga av SSA-konferens (samarbete skola-arbetsliv). Konferensen handlar om kreativitet, entreprenörskap och innovationer i skolan i bred mening. Inte om att starta företag främst, utan om att få eleverna att förverkliga sina idéer, att företa sig saker och bli huvudrollsinnehavare i sina egna liv.

Det är en föredömlig ansats från Nacka. Det är en kommun där det händer mycket. Annika Dopping, som håller ihop konferensen, frågade vad som krävs av politiken. Och det är väl mod att inte lägga sig i skolornas vardag, att våga släppa på kontrollbehovet. Visst, det kan bli fel, men nästan alltid blir det riktigt bra om människor får tänka själva. Det blir lite annorlunda än man själv tänkt sig ibland, men ändå bra. Det är väl så man får utveckling?

Jag har inte en chans i världen att veta vad som händer i de 100 förskolorna och 25 skolorna i kommunen, än mindre kunna styra hur man borde göra i alla skolor. Det kräver att man ger skolorna stor frihet att själva få organisera sin verksamhet, utifrån tydliga politiska mål. Det är ju lätt sagt, men svårare att leva efter. Och som riksdagsledamot möter jag varje vecka ett enormt misstro mot kommunerna och deras förmåga. Annika Dopping drog en parallell med ett amerikanskt ordspråk: if you want corn, grow corn! Har vi låg tilltro till skolornas förmåga att fatta kloka beslut, så blir det så. Och tvärtom, om vi tillsätter goda ledare och ger dem tydligt uppdrag och stor frihet så får vi det vi vill också. Det är solklart. Varför kan inte statsmakten lära sig lite av det här? Regleringsivern, i förhoppning om att därigenom undvika alla misstag och lägga livet tillrätta, är bedövande och lägger en blöt hand över utvecklingskraften.

Vid entrén till konferensen presenterade elever i olika grundskolor i Nacka sina egna idéer eller uppfinningar. Fantastiskt vilka bra idéer. En halkfri bricka med snyggt mönster. Ett munstycke till dammsugaren som sorterar ut tunga saker, typ örhängen, som man inte vill ska försvinna ner i dammpåsen av misstag. En sak man sätter på galgen så att linnen och annat inte glider av. Enkla, men oerhört praktiska saker. De här ungdomarna kommer det att gå bra för i livet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej

Härligt med aktiva politiker. Själv är jag av den ljusblå skalan och är amatörpolitiker i Västernorrland och närmare bestämt Härnösand. Tänkte bara tipsa om en lite fiffig produkt som blandar kunskap med information och spel. Lite mer info finns via www.cardo.nu Mvh. Mattias Andersson.