23 april, 2008

Fläskläpp i Skärholmen

Tillsammans med några andra moderata riksdagsledamöter besökte jag Stockholms Transport- och fordonstekniska gymnasium i Skärholmen igår.

Väldigt intressant besök och skön rektor. Han verkar ha helt rätt inställning. Eleverna måste vilja och vara motiverade, annars kan man lika gärna sluta. Han var tydlig med att det är hårt jobb och tydliga regler för närvaro och uppförande. Följer man det så får man också jobb direkt efter gymnasiet. Ett ganska enkelt koncept som eleverna verkade gilla.
Och det är ett rätt självklart förhållningssätt, som alla borde ta efter. Om eleverna ska ut på praktik i olika företag, bilverkstäder, bussgarage etc så måste han kunna garantera att de har rätt attityd till uppdraget. De klarar inte alla arbetsuppgifter på praktiken, men att komma i tid, inte smita på rast hela tiden, ta initiativ och visa intresse - det måste alla kunna.

Rektorn visade också att det går att skapa en bra utbildning i invandrartäta Skärholmen, att det går att tvätta bort ett dåligt rykte.
Föga förvånande gillar han den nya gymnasieutredningen. Det är rätt med tuffare krav för att komma in, rätt inriktning på utbildningarna med kärnämnen etc.
Fläskläppen, då? Hans svar när eleverna säger att de vill ha saker gratis, typ körkort eller så. Det enda gratis är en fläskläpp att suga på. De får en fantastisk utbildning som skattebetalarna satsar 400 000 - 500 000 kronor på, det är en förmån, men de måste anstränga sig.

Inga kommentarer: