Varannan svensk vill ha gratis förskola, rapporterar TV4 som låtit göra en undersökning i frågan.
Bara varannan? Det förvånar lite. Om det inte ställs mot något annat så borde väl alla vilja ha gratis förskola. Och lägre hyra och högre lön och lägre skatt och billigare mat. Det är just prioriteringarna som är de svåra. Pengarna räcker inte till allt.
Ska förskolan bli gratis så kräver det nya skattepengar in i verksamheten alternativt att förskolan får mindre pengar att röra sig med. Föräldraavgifterna ger 5,5 miljarder kronor i intäkter idag. Ska vi i stället höja skatten för föräldrarna så att de inte har råd med nya overaller till barnen längre? Eller ska vi dra in personal så att det blir större grupper? Ska vi höja tobaksskatten med 50% - för det är så mycket som krävs.
Bakgrunden verkar vara att 2 200 barn har stängts av från förskolan de senaste åren därför att föräldrarna inte betalat avgifterna. Eller ”kunnat betala” som TV4 väljer att skriva. Snarare handlar det nog om ”inte prioriterat” eller ”inte velat” betala dagisavgiften. Maxtaxan är ju så konstruerad att den är väldigt låg eller t o m gratis om man har låga inkomster. Dessutom måste man ta emot barnen oavsett om föräldrarna betalar eller inte, om det är så att barnen är i behov av särskilt stöd. Att endast 2 200 barn stängts av de senaste åren när det finns 750 000 barn som är inskrivna i barnomsorgen visar att det finns en väldigt stor betalningsvilja och att problemet är rätt litet.
Ändå väljer Barnombudsmannen att gå ut och kräva gratis förskola. Hon drev samma linje som socialdemokratisk statssekreterare och socialborgarråd också, så jag är inte så förvånad. Men varför riktar de sig inte i lika hög grad till föräldrarna som inte betalar? Varför inte kräva att de också ska prioritera sina barn, att föräldrar också har ett ansvar att se till barnens bästa? Att prioritera räkningar som har med barnen att göra och i stället dra in på något annat?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar