04 april, 2008

Drogtester

Landskrona inför nu frivilliga drogtester i skolan, uppger Svenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

Det är trist att det ska behövas, men ändå nödvändigt att de gör det. Jag tror inte att det finns någon politiker som VILL ha drogtester, men om problemen är stora måste man vidta åtgärder även om det smärtar. Det handlar framför allt om att skydda andra i skolan, att elever och personal som sköter sig ska ha en trygg arbetsmiljö. Vilka av oss andra skulle acceptera arbetsplatser där droger säljs eller där kollegor är påverkade? Ska vi ställa lägre krav i skolan? Nej. Därför är det bra och välkommet att Alliansen i Landskrona reagerar resolut.

Jag skulle kunna tänka mig att vi ändrar lagen också så att det blir möjligt med drogtester även utan föräldrars medgivande, men givetvis omgärdat med vissa regler.

Jag tycker ofta att Skolverket har en så kluven hållning. De skolor som inte gör något för att komma till rätta med problem med oordning, mobbning, droger, attitydproblem, skolk får – med rätta – kritik för det. Men de skolor som gör något, ibland lite okonventionellt, får också kritik. Så även i det här fallet, men vi har tidigare sett det när det gäller klädregler, skolk och annat. Verket känns inte riktigt trovärdigt i sin roll. Hur skolorna än gör blir det fel och en sådan styrning kan man inte ha.

Förhoppningsvis blir det bättre när man delar myndigheten. I höst får vi en tydlig inspektions- och tillsynsmyndighet och en annan som mer ska syssla med kursplaner etc.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Får man verkligen vara så naiv som riksdagsledamot så att man tror att man kommer "till rätta med" problem som droger genom drogtest? Och sen då? Och skippar man verkligen droger för testrisken? Når det verkligen rätt kategori? Finns verkligen resurserna?

Inte undra på att så många dör i missbruk eller får sina liv förstörda när politiker är så naiva!

Mats Gerdau sa...

Hej Magnus.
Nej, jag är inte så naiv att jag tror att "kommer till rätta" med problemen genom att göra drogtester, som du skriver. Men det är ett sätt att upptäcka och dokumentera drogmissbruk. Sedan vidtar åtgärderna och de måste man verkligen bli bättre. Men vad blir bättre av att man INTE upptäcker när ungdomar använder droger? Så är det ju på en del håll idag. Dessutom finns det nog en och annan skola som inte vill se problemen heller, som sopar dem under mattan.
Jag tror inte att Landskronas beslut bottnar i vare sig elakhet eller naivitet, utan ett ärligt engagemang för att minska utslagning, missbruk och få fler ungdomar på rätt väg.
Tittar man på elevernas resultat i Landskrona så blir man lätt förskräckt. 37% klarade inte godkänt i alla ämnen från grundskolan i våras. Medelbetygen är bland de sämsta i landet. Om det bottnar i problem med droger, oordning etc så är det väl hög tid att göra något åt detta nu, efter decennier av sossestyre.