21 april, 2008

Vad ska vi enas om?

Aftonbladet startar idag ett upprop för att vi ska enas om skolpolitiken.

Visst vore det suveränt om vi kan enas från höger till vänster om skolan. Bra för elever, lärare och arbetsmarknad. Men frågan är vad vi ska enas om för någonting.

Jag ser det som ett rop på att sossarna ska ändra sin hittillsvarande skolpolitik, men tyvärr händer inget på den fronten. Förra veckan röstade de emot nationella prov i lägre åldrar och mot att inrätta en ny skolinspektion som kan granska skolornas kvalitet lite tuffare. De signaler som Mona Sahlin sänt ut om att närma sig oss borgerliga har vi inte sett ett enda avtryck av i rena omröstningar i riksdagen.

Enandet får inte bli ett självändamål. Det viktiga måste ju vara vad vi enas om för något, eller hur?!

Vi moderater vill ha betyg - sossarna har varit emot och nu säger de inget. Vad ska vi enas om?

Vi vill ha nationella prov från trean och i fler ämnen. Sossarna röstade emot förra veckan. Vad ska vi enas om?

Vi gillar valfrihet och mångfald. Sossarna har aldrig väckt så många motioner med krav på att försämra för friskolorna som nu. Vad ska vi enas om?

Vi vill skapa en modern gymnasieskola som både bejakar yrkeslivets och högskolornas krav, vilket bl a innebär att alla yrkesprogram inte ger högskolebehörighet. Det säger sossarna nej till, för dem är det ett överordnat mål att alla gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet och därmed också ha omfattande teoretiskt innehåll och ge mindre utrymme för yrkeskunskaper. Vad ska vi enas om?

Så här kan man hålla på hur länge som helst. Jag tycker att det är slutresultatet som är det viktigaste, inte hur många som står bakom det. Visst vore de önskvärt om vi blir eniga och det ska vi verkligen anstränga oss för, men inte till vilket pris som helst. Det är vare sig eleverna eller lärarna betjänta av.

Inga kommentarer: