17 april, 2008

Votering om sniglar och skolor

Kommer just från votering. Stora och små frågor - ny skolinspektion och sniglar. Vi vill kontrollera skolorna bättre, sossarna satsar på sniglarna i stället. Det är en märklig värld vi lever i.

Med 141 röster mot 134 så beslutade vi att inrätta en ny skolinspektion. Den ska få större muskler än vad Skolverket har idag att ingripa mot skolor där kvaliteten brister.

Äntligen! Det är något vi moderater kämpat för länge eftersom det ger förutsättningar för en bättre skola. Det är bättre att ha en särskild myndighet för inspektion och inte blanda in alla möjliga utvecklingsfrågor, kursplaneskrivande, fördelning av bidrag etc som man haft hittills. Nu blir det mer renodlat och dessutom sparar vi många miljoner på den nya myndighetsstrukturen, pengar som kan användas bättre på annat sätt.Oppositionen röstade emot skolinspektionen. Lyssnar man på socialdemokraten Peter Hultkvist så undrar man om de över huvudtaget vill ha en inspektion värd namnet. Jag tror inte det, de har ju inte gjort något åt det tidigare i alla fall. Skolor som inte sköter sig får fortsätta i evighet utan att något händer. I Gällivare, Eslöv, Landskrona och Malmö finns skolexempel som aldrig skulle accepteras om de var friskolor, men är det kommunalt så bryr sig inte sossarna. Kommunalt är ju alltid bra i deras värld.

I stället för skolinspektionen så prioriterar sossarna snigelövervakning. Visst är det jobbigt med sniglar i trädgården, men lite av ett i-landsproblem är det väl ändå?! Men det visar nog ändå rätt väl hur olika vi prioriterar i våra partier. Vi moderater tycker att skolan är viktigare än sniglarna.

Inga kommentarer: