16 april, 2008

Upp till bevis, Mona

Idag ska vi rösta om grundskolan i riksdagen. Det gäller 270 yrkanden från allmänna motionstiden i höstas. Det finns 76 reservationer men bara 2 av dem är gemensamma för s-v-mp. Hur ska de kunna regera ihop? De är ju inte överens om något annat än behovet av fler genuspedagoger och möjlighet att överklaga betyg. Det förändrar nog inte skolan så där våldsamt och löser definitivt inte de stora problemen. Det finns inget trovärdigt alternativ till Alliansens skolpolitik.

Betänkandet, som vi tar ställning till, är annars mest intressant för att man inte ser något spår av socialdemokraternas påstådda förnyelse. Mona Sahlin konstaterade när hon blev partiledare för ett år sedan att skolpolitiken inte var deras starkaste gren och det skulle ändras nu. Det hon var tydligast med var en positivare syn på friskolor och behovet av uppföljning tidigare, dvs att man måste ha nationella prov tidigare.

Men det ser vi inget av. De reserverar sig på 7 punkter vad gäller friskolor och valfrihet. De vill ge kommunerna veto vid etableringar, förbjuda avknoppningar och vinster och skärpa tillsynen av friskolor men inte kommunala skolor. Vaddå omprövning? Det är ju ett rejält kliv vänsterut jämfört med vad som hände när de hade regeringsmakten. De vill klämma åt och försämra valfriheten, inte bejaka den.

Och nationella prov reserverar de sig emot också. Vi moderater vill ju ha sådana redan i trean i svenska och matematik och därefter göra dem obligatoriska i femman och ha prov i fler ämnen i nian. Det har Sahlin varit ganska positiv till, men det syns inte alls när vi beslutar om det idag.

När ska vi få se något av sossarnas påstådda förnyelse i skolpolitiken? Upp till bevis, Mona! Rösta med oss i stället för med dina partikamrater idag om proven och friskolorna om du menar allvar med vad du sa för ett år sedan.

Inga kommentarer: