09 juni, 2009

Besök i Torsby

Igår var jag i värmländska Torsby vid norska gränsen. Litet plan med 4 passagerare tog mit dit på morgonen. 3 skolbesök och partimöte på kvällen, intensiv och lärorik dag. Det går naturligtvis inte att fånga verkligheten på denna korta tid, men en inblick i vad som diskuteras och vilka problem man står inför fick jag ändå.

Först var det en om- och nybyggd skola, Fryken. Blir verkligen fin, här finns alla yttre förutsättningar för riktigt goda studieresultat. Sen var det gymnasiet med många idrottsinriktningar och sist en låg- och mellanstadieskola.

Intrycken är, som vanligt, att det finns ett stort stöd för vår skolpolitik. Nationella prov, ny gymnasieskola och tydligare mål välkomnas av alla. Så var förstås ekonomin på tapeten. Jag blir förvånad och lite imponerad av moderaternas stora ansvarstagande. Trots att sossarna styr kommunen så medverkar moderaterna i flera tuffa beslut, så var det aldrig i Nacka där oppositionen är emot allt som kan uppfattas som obekvämt.

Ett annat intryck var att rektorsrollen inte kändes så tydlig. Det finns flera rektorer i vad jag uppfattade som samma verksamhet och samma skola och det skapar otydlighet. Här finns nog en del att göra. Alla vet ju att ledarskapet och skolornas självständighet är avgörande för om man ska bli framgångsrik.

Inga kommentarer: