15 juni, 2009

Konstig komvuxdiskussion

I helgen spreds nyheten att det inte ska gå att läsa upp betyg på komvux. Vilken konstig icke-nyhet! För det första är det redan idag så i de allra flesta kommuner att man inte får gå en kurs på komvux som man redan har godkänt betyg i. För det andra är det så att alla kan göra en särskild prövning (tenta upp) ett betyg om man vill det, men utan att behöva på en hel kurs för det.

När jag var kommunalråd i Nacka införde vi det här för sådär 7-8 år sedan. Det var 91 ungdomar som gick direkt från gymnasiet och läste exakt samma kurs som de redan hade godkänt betyg i på komvux till hösten. Det kostar ju både deras tid och pengar för skattebetalarna och studielån. Vi införde en "tentadag" direkt efter gymnasieavslutningen i stället. Då kunde alla som ville försöka höja sina betyg i exempelvis matematik A och engelska, steg 1 och dessutom få dem medräknade till högskoleintagningen till hösten. Det är ju en mycket bättre modell för alla parter.

Nu låter det som om vi tar bort möjligheten att läsa på komvux över huvudtaget och så är det verkligen inte. Tvärtom, vi utökar rätten att läsa på komvux. Men för att ha råd med det är det väl ändå seriöst att det är dom som inte har gått kursen som ska få gå?

Aftonbladet, SvD, SVT, Dagens Samhälle.

Inga kommentarer: