09 juni, 2009

S är med och privatiserar skola

Idag fattar Stockholms läns landsting beslut om att sälja Säbyholms naturbruksgymnasium. I landstingsstyrelsen var alla partier utan miljöpartiet med på denna "hemska utförsäljning" för att använda de rödas vanliga språkbruk. Men här låter det nog annorlunda, köpare är ju ABF Sollentuna där förra s-ministern Brita Lejon är ordförande...

Bakgrunden är att landstinget vill avveckla sitt engagemang i att driva skolor och jag förstår dem. Det är inte kärnverksamhet och det passar inte riktigt in i landstingets övriga verksamhet.

Om jag förstår det rätt så har man inte gjort som Skolinspektionen och Statskontoret vill vid en avknoppning/försäljning, nämligen bjudit ut hela verksamheten till högstbjudande. Ändå har de fått tillstånd. Tre intresseanmälningar om att få överta verksamheten kom in till landstinget men det har varit annat än ekonomi som avgjort vem man valt. Rimligt, tycker jag. Men hur ska sossarna argumentera när det gäller avknoppningar i Täby och på andra håll nu? Och LR, som i vanliga fall protesterar mot avknoppningar med samma frenesi som sossarna, har också gått med på detta enligt MBL-protokollet. De vill omförhandla läraravtalet, men har inget emot huvudmannaskapsförändringen.

Är det inte lite intressant hur olika man kan resonera? För inte kan det väl handla om att tystnaden beror på att det är ABF som tar över? Vi får se vad beslutet blir i slutändan idag.

2 kommentarer:

Elin sa...

Hej Mats!
Jag undrar vad du har för åsikter angående jämställdhetsarbete i skola och förskola.

Hälsningar Elin

Mats Gerdau sa...

Hej, det finns ett stort behov att uppmärksamma jämställdheten i skolan och det är därför vi tillsatt jämställdhetsdelegationen för skolan som Anna Ekström leder. Inte minst skillnader i kunskapsresultat mellan pojkar och flickor är oroande tycker jag. Vad är det som gör att flickor är bättre på att gå i skolan än pojkar? Och hur förhåller sig skolan till detta? Här finns massor att göra!