21 juni, 2010

Anfall är bästa försvar

I dagens skollagsdebatt mötte de rödgröna våra frågor om deras gemensamma politik med hätska angrepp och rena lögner. Marie Granlund (s), var värst. "Med nya skollagen så inför folkpartiet hemmafruar", sa hon. Alliansen ägnar sig bara åt att "slakta komvux" och "inte bygga ut högskolan". Sanningen är att fler än någonsin går på högskolan idag. Vi har byggt ut tusentals platser. Sanningen är att vi har ökat resurserna till komvux med 2 miljarder kronor de senaste två åren. Det är mer statliga pengar till komvux idag än när socialdemokraterna lämnade över makten. Var hemmafruarna kom in förstod jag aldrig riktigt.

Jag hade faktiskt väntat mig lite mer, i synnerhet av socialdemokraterna. Men de är väl hårt trängda av den djupa interna splittringen och oförmågan att komma överens.

Vi fick inga besked om vad de rödgröna tänker göra med friskolorna, valfriheten och mångfalden. Inte heller om kunskapskraven, betygen och nationella prov. Eller om läxor eller ordningsregler.

Både s och v pratade om hur hemsk vår politik är med vad de kallar "tidig sortering". De hävdar att den ändring vi gjorde 2007, som innebär att man kan få extra meritpoäng om man läst vissa kurser på gymnasiet, leder till sortering redan i femman. Om man inte läser rätt språk då så kan man inte få full poäng, men det är ju helt fel. Meritpoäng ges inte bara för moderna språk, utan också för matematik och olika områdesspecifika kurser (t ex fordonsämnen om man söker till ingenjörsutbildning). Språkvalen i femman påverkar inte alls möjligheten att få full meritpoäng.

Den intressanta frågan är ju då vad de vill göra med meritpoängen. Ska de bort? Där fick vi inget svar heller... Men det är ju viktiga besked till alla som planerar att söka till högskolan. Vad är det som väntar framöver? Ska fördjupningar belönas eller straffas?

Nej, det var en tomhänt opposition som framträdde idag. Trist. Jag hade hoppats på mer, men jag kommer att kräva svar varenda gång jag träffar dem före valet.

Inga kommentarer: