19 juni, 2010

Waldorf hotas inte alls

SvD har en märklig artikel om att den nya skollagen, som vi debatterar i riksdagen på måndag, skulle hota Waldorfskolorna. Det är ju helt fel!

"Hotet" består i att lärarna framöver ska vara utbildade. Det kravet finns ju egentligen idag också (på alla skolor, inte bara Waldorf), men det följs inte. Ungefär 15% av lärarna är obehöriga i de kommunala skolorna. Och ja - nu inskärper vi det kravet. Eleverna har rätt att möta utbildade lärare, det är väl inte så konstigt?

Att Stockholms Universitet avbröt samarbetet med Rudolf Steinerhögskolan 2008 var tråkigt och beklagligt, men innebär inget dråpslag mot Waldorfskolorna. Man kan utbildas till lärare på vanligt sätt och sedan bygga på med Wadorfpedagogik. Så gjorde man tidigare och så gör Montessoriskolorna, det är inget konstigt. Samtidigt vill jag gärna säga att jag tycker att det vore önskvärt med flera och fristående lärarutbildningar, både Waldorf och andra.


Miljöpartiets Mats Pertofts kommentar är intressant. Han säger att det är "märkligt att den pedagogiska mångfalden hotas när vi har en borgerlig regering". Motfrågan blir ju vad miljöpartiet tycker? Ska vi inte kräva utbildade lärare på Waldorfskolorna? Dålig journalistik, SvD, som inte följer upp ordentligt.

I nya skollagen skärper vi kraven på flera sätt. Men vi ger också uttryckliga undantag för Waldorfskolorna på en del punkter. De behöver t ex inte sätta betyg. Så allt snack om att vi nu hotar mångfalden är inget annat än - just snack. Vi tryggar kvaliteten i alternativen.

9 kommentarer:

Tommy Wingren sa...

Jag tror i varje fall att du har fel. Ni hotar mångfalden!

Mats Gerdau sa...

Hur då? Vad är det som hotas? Eller vill du bara tycka så...?
:-)

Frågan är väl vad de rödgröna skulle göra? Vänstern vill ju bli av med alla friskolor och gillar inte Waldorf alls...

lillmikke sa...

Sven otto littorin kan säkert rekommendera en skola. Han e bra på sånt.

lillmikke sa...

Sven otto littorin kan säkert rekommendera en skola. Han e bra på sånt.

lillmikke sa...

Sven otto littorin kan säkert rekommendera en skola. Han e bra på sånt.

Thomas sa...

Men, ni gör det näst intill omöjligt att bedriva hemundervisning, med den nya skollagen. På så vis hotas den pedagogiska mångfalden. Om du inte är påläst om hemundervisning kan jag rekommendera http://rohus.nu.

Mats Gerdau sa...

Jo, jag är insatt i hemundervisningen. Noterar också att alla partier är helt överens i den frågan.

Anonym sa...

funderade också på det - vadå hotas? de kan ju faktiskt gå den vanliga lärarutbildningen och sedan gå ytterligare kurser för just waldorfpedagogiken. jag har svårt att se problemet. Man blir ju knappast en mindre kvalificerad eller en mindre utbildad lärare för att man bygger på den behörighetsgivande utbildningen genom att läsa mer pedagogik.

//Tinky

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Mångfald får inte innebära flum!