18 juni, 2010

Kärnkraft 3.0

Igår fattade vi det historiska beslutet att tillåta ny kärnkraft i Sverige. Med 174 röster mot 172 blir det en ny och framtidsinriktad energipolitik där vi satsar på mer förnybar energi, kan ersätta gammal kärnenergi med modern och minska kol- och oljeeldningen som är så dålig för klimatet.

2010 är ett magiskt år i sammanhanget. Jag kommer ihåg folkomröstningen 1980. Min mamma var emot och de flesta lärare hade nej-till-kärnkraft-knappar på sig i min högstadieskola. Det var en av de första politiska frågorna jag engagerade mig i och har hängt med sedan dess. Det är inte bara skolpolitik. Folkomröstningen slutade med att kärnkraften skulle vara avvecklad 30 år senare, dvs 2010.

Så blev det inte. Socialdemokraterna, som styrt när omställningen och avvecklingen skulle ske, klarade inte sina löften. Nu är de helt i händerna på fanatikerna i miljöpartiet, trist för Sverige.

Den gamla tankeförbudslagen, att man inte fick forska och utveckla ny kärnenergiteknik i Sverige, har vi redan tagit bort. Det är märkligt att man kan ha en lag som förbjuder forskning på det här området. Alla borde ju vara betjänta av en säkrare energiförsörjning. Det är konstigt - vi har fått kritik förut för att vi detaljstyr forskningen (orättvist tycker jag). Men vad är forskningsförbud om inte detaljstyrning?

Alliansen är nu överens om att satsa på forskning om kärnenergi, att möjliggöra ett teknikskifte i vår elförsörjning och höja säkerheten ännu mer och få ut mer effekt. Det är modigt att centern att våga ompröva sin politik och inte stå kvar i 70-talet. Men vad vill de rödgröna? Riva upp allt och förbjuda forskning igen? Nostalgi är sällan en lyckosam framtidsväg.

DN, SvD,

6 kommentarer:

Joakim sa...

Kära Mats.
Barn och ungdomar i Sibirien dör i cancer till följd av hur du röstade igår. Snälla, blunda inte för alternativen nästa gång.

Mats Gerdau sa...

Vi blundar inte för alternativen. Det här är den största satsningen på förnyelsebar energi någonsin.

Och människor blir sjuka av all fossileldning också, men det är inte lika dramatiskt som Tjernobyl.

Vi behöver enerigi för att leva. Den måste produceras på något sätt. Nu ställer vi om i en enligt min mening miljövänligare riktning.

Johan Dahlberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johan Dahlberg sa...

Man kan ju alltid tycka att man ställer om Sverige i en miljövänligare riktning. Problemet är ju när man ska koppla samman det med verkligheten.

Men i alla fall, hade ni varit intresserade av att bygga miljövänligt så hade ni sett till att vårat energibolag hade gjort sina investeringar i svensk förnyelsebarenergi istället för att satsa på kärn- och kolkraft i Europa. Faktum är ju att största delen av Vattenfalls investeringar inte hamnar i varken Sverige eller förnyelsebarenergi.

Mats Gerdau sa...

Ja, och de investeringarna har till största delen skett under rödgrönt styre...

Johan Dahlberg sa...

Mycket möjligt att det var mycket felinvesteringar då. Men regeringen har ju fortsatt på den inslagna vägen. Så uppenbarligen är ni nöjda med vad S-regeringen gjorde innan eftersom ni inte förändrat det.e