09 juni, 2010

Lön för att läsa upp G till VG med de rödgröna

Mona Sahlin och de rödgröna blir dyra för skattebetalarna. Idag har de presenterat ett "kontrakt" med alla unga. 14 punkter om som ska göra att unga röstar på dem. Fan tro´t. De "glömde" ju att säga att de ska göra det dyrare för arbetsgivare att anställa ungdomar. Mycket dyrare. Väldigt mycket dyrare. De vill höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar med 10 miljarder kronor. På vilket sätt blir det mer intressant för arbetsgivare att anställa ungdomar då?

Det intressanta är vad Mona Sahlin säger i Aftonbladet.

"Unga som inte har klarat av gymnasiet ska få hjälp med det och de som vill bättra på sina gymnasiebetyg ska också kunna få stöd för det.
– De ska kunna plugga upp sina gymnasiebetyg utan att behöva ta studielån för att göra det, sade Sahlin."


Hon vill införa en lön - eller ungdomsbidrag - för att man ska läsa upp ett G till ett VG i matte på komvux. Fast det gäller bara arbetslösa. Så om man först blir arbetslös så kan man få lön för att höja sina betyg, men om man inte är arbetslös så får man ta lån. Verkligen jämlikt. Och rättvist. Och det ökar inte alls drivkraften att bli arbetslös, nejdå. (Obs - ironi!)

Efter valet 2006 tog vi bort möjligheten att konkurrenskomplettera på komvux, dvs en möjlighet läsa en kurs på komvux som man redan har ett godkänt betyg i. Jag tycker att det är helt okej att tentera upp men inte att gå om kursen. Varför ska man ta fler körlektioner om man redan fått körkort? I synnerhet som det är på skattebetalarnas bekostnad och man tar upp en plats från någon som behöver gå där bättre. Kostnaderna för konkurrenskompletteringen beräknades då till 600 miljoner kronor.

Tidigare har de sagt att det ska vara 8 000 platser i deras sk ungdomslyft, men nu står inget om begränsat antal platser som i andra punkter. Då måste man väl tolka det som att det är ett generellt löfte?! Dyrt, dyrt, dyrt och det har de ingen teckning för i sitt budgetalternativ. Där finns bara 525 miljoner, inklusive lönen. Sahlin och Östros måste väsentligt låna mer för att klara även det löftet. Det krävs miljardbelopp. Oansvarigt, som vanligt.

Jag minns i Nacka var det 91 elever som gick direkt från gymnasiet på våren till komvux på hösten och läste om samma kurser de redan hade ett godkänt betyg i. Om man kan få lön för att läsa upp betygen så kommer naturligtvis många att hoppa på de kurserna. Många fler än 8 000 ungdomar. Det är 70 000 ungdomar som vare sig är i arbete eller studier idag. Men till vad nytta då? Är det så vi ska använda skattepengarna?

Komvux ska väl vara till för att man får ny kunskap och gå kurser man inte gått tidigare för att man lättare ska få jobb eller kunna läsa vidare.

SR, DN, Altenberg, Jadarian, Lidman, Högberg, Moderatnytt, Aftonbladet,

2 kommentarer:

Johan Dahlberg sa...

Du har inte funderat på att det faktiskt kan vara så att man inte kommer in på det man vill med sina G-betyg? Ska då elever som kanske inte fått en tillräckligt bra undervisning eller av andra orsaker inte klarat av skolan vid det tillfället aldrig få någon möjlighet att komma in på den utbildning de vill läsa?

Mats Gerdau sa...

Jo, absolut!!! Den möjligheten ska finnas. Men måste man verkligen gå om kursen för att få ett högre betyg? Kanske kan man plugga upp detta själv och göra en sk särskild prövning (tentera upp)?

Tycker du verkligen att det är rimligt att alla som vill ska få gå om kurser de redan gått och klarat av - på skattebetalarnas bekostnad? Hur många gånger då i så fall?

Dessutom är ju inte betygen den enda urvalsgrunden till högskolan, det glömmer man ofta bort. Minst en tredjedel av platserna ska gå efter högskoleprovet och en tredjedel kan högskolorna bestämma om själva. Betygen är alltså inte allt.