14 juni, 2010

Böter mot mobbning

Både bra och dåligt, så kan man väl sammanfatta rapporterna om ökad anmälning om mobbning i skolan som DN skriver om idag. Bra att det anmäls och - förhoppningsvis - åtgärdas och att böteskraven skärps. Men givetvis dåligt och hemskt på alla sätt att mobbningen är så utbredd.

Jag förstår faktiskt inte varför inte mer görs på detta område. Hur svårt kan det vara? Vuxna i skolan har ett ansvar att se och reagera. Visst inträffar incidenter i en organisation som omfattar 1 miljon elever, det är ofrånkomligt. Men man måste vara vaksam och reagera omedelbart. Det är när vuxna blundar eller vänder bort huvudet som det blir avancerad mobbning och sveket blir som störst.

Finns det någon politisk dimension i detta? Ja, att på flera sätt. Den viktigaste är nog att vi använder ordets makt att försöka påverka attityder och tala om att det aldrig är okej. Liksom skolans anställda måste reagera, så måste vi också göra det.

Sen handlar det om lagstiftning. Vi skärper kontinuerligt kraven på skolorna och med den nya skollagen, som vi beslutar om nästa vecka, får staten också möjligheter att döma ut böter mot skolor som inte sköter sig. Det kan säkert vara befogat i ett och annat fall. Vi har redan skärpt lagen så att man kan flytta mobbare, det gick inte förut och de rödgröna var ju inte jätteförtjusta i den förändringen. Vänsterpartiet röstade emot förändringen och miljöpartiet ville bara att man skulle kunna flytta en elev om det är en fara för övriga elevers trygghet (alltså inte bara mobboffrets trygghet). Så kan man också se på saken.

Frågan är i vilken utsträckning skolorna använder detta. Det får så klart inte bli slentrian i att flytta på lite halvstökiga ungdomar, men grov mobbning som inte slutar måste få den konsekvensen. Alternativet - att mobboffret tvingas flytta - är långt mycket sämre.

Vi anslår också lite pengar (40 miljoner kronor) för att se till att skolorna använder forskningsbaserade program mot mobbning och inte hemmasnickrade lösningar som är byggda på välvilja men inte fungerar. Det kunde gott vara lite mer, behovet verkar outsinligt. Men vänsterpartiet vill ta bort pengarna helt och hållet.

Så politiken spelar faktiskt roll, även när det gäller mobbning i skolan. Tydliga regler och fungerande program med Alliansen eller flum-och-tycka-synd-om-skolan med de röda.

DN, DN, Aftonbladet, DN

4 kommentarer:

Hemlige sa...

Det är ju inget konstigt att mobbingen i skolorna ökar. Tidigare så fanns det ju både skolkuratorer och skolsköterskors, men med alla friskolor så plockas ju allt sådant bort, och eleverna har inte längre någon att vända sig till när de får problem.

Mikael sa...

Hej Mats!

Om vi skall få bukt med mobbningen så handlar det om "värderingar och människosyn". Det handlar också om uppfostran och hur vi behandlar varandra i samhället.

Det är inte bara mobbning i skolan, utan det handlar också om den mobbning som förekommer helt öppet i vårt samhälle som som riktar sig helt mot arbetslösa och sjuka. Denna mobbning har fått fortsätta utan att någon gör något.

Det behövs uppenbarligen en etisk kod inom politiken där man stoppar politiker och deras sympatisörer som ägnar sig åt mobbning eller annan typ av kränkande behandling eller bemötande av arbetslösa.

Att detta behövs blev ju väldigt tydligt när Axén och Riviere som båda är Moderater hoppade på en person som är sjuk och som berättat om sin situation.

Att hoppa på den som redan är slagen och ligger är enligt mig så fegt och oförsvarligt och ett fruktansvärt vidrigt beteende.

Moderaterna borde ha kastat ut dessa två personer ur partiet och fråntagit dem alla politiska uppdrag genast.

Regeringen och det största partiet i Regeringen, nämligen Moderaterna gör inte det minsta lilla för att skydda arbetslösa och sjuka från att bli mobbade, förtalade och kränkta på nätet.

Det säger något om vilken människosyn som råder i Moderaterna, nämligen att det är helt okej att ge sig på de svaga och utsatta som inte kan försvara sig.

Därför behövs det omgående att man inför en särskild lag som förbjuder mobbning och annan kränkande behandling, bemötande och tilltal som riktas exklusivt mot arbetslösa och sjuka.

Tex skulle man kunna "kriminalisera" all form av mobbning eller kränkande behandling eller kommentarer som riktas mot sjuka och arbetslösa.

Straffet borde vara att dessa personer stängs av från Internet och inte kan få sin sak prövad i Sverige, utan hänvisa dem till andra länder, med hänvisning till att internet inte styrs från Sverige.

Detta i kombination med ett längre fängelsestraff vore ett bra sätt att avskräcka mobbare som ger sig på sjuka och arbetslösa bland annat på nätet.

Då skulle nog många mobbare på "högerkanten" akta sig, för de
vill nog inte bli avstängda från
internet eller riskera att åka i fängelse.

Mats Gerdau sa...

Mikael, jag känner både Helena Riviere och Gunnar Axén och vet att ingen av dem trampar på svaga. Tvärtom är båda väldigt engagerade i att göra människor friskare och starkare. Och det är definitivt ingen kultur som frodas eller accepteras inom moderaterna.

Däremot håller jag med om behovet av krafttag mot vuxenmobbning. Zaremba skrev en bra artikelserie om det i DN för några veckor sedan. Lysande, men man blir bedrövad. Det finns en lagstiftning sedan början på 90-talet som förbjuder mobbning på arbetsplatserna, men den tillämpas inte. Här måste man göra mer.

Anonym sa...

Hej Mats!

Det är märkligt att du inte ser vad som verkligen händer. Hur svårt skall det vara att se sanningen så som den verkligen ser ut, nämligen att det finns väldigt många personer med tydliga band till Moderaterna som helt öppet och helt ostraffat tillåts att mobba och kränka arbetslösa och sjuka.

Att inget händer de som håller på med denna mobbning som exklusivt riktar in sig på arbetslösa och sjuka, säger något om vilken människosyn som råder inom stora delar av Moderaterna, nämligen att det är helt okej att ge sig på de svaga och utsatta som inte kan försvara sig.

Det räcker att gå in på Alliansens fanpage på Facebook så hittar man titt som tätt personer där som uttrycker sig nedlåtande om arbetslösa och sjuka. Det säger ju allt om vilken människosyn som verkar har blivit "lag" i det här landet.

Därför behövs det omgående att man inför en särskild lag som förbjuder mobbning och annan kränkande behandling, bemötande och tilltal som riktas exklusivt mot arbetslösa och sjuka.

Tex borde man ha så hårda straff mot svenskar som mobbar arbetslösa och sjuka, tex att man då kan riskera att få sitt "medfödda" medborgarskap återkallat, och riskera att bli utslängd ur landet.

Det behövs sådana här extrema åtgärder för att skydda de utsatta i det här landet.

Annars så kommer hela moralen och hela samhället att slitas sönder inifrån. Resultatet riskerar att bli kaos och i värsta fall tilltagande politisk extremism och politiskt våld.