16 juni, 2010

I Allians-Sverige satsar vi 22 miljarder mer på skolan

Det finns dom som påstår att vi inte satsar på skolan i rent ekonomiska termer. Det är inte sant och jag ska bevisa det nu. Jag ska visa att vi tvärtom ökar resurserna mer än vad de rödgröna gjorde.

I Sverige har vi ganska bra offentlig statistik. Inte friserad som i Grekland, utan ganska trovärdig. Skolverket och SCB har mycket matnyttigt för alla intresserade.

2006 var de samlade kostnaderna för skolväsendet 177,1 miljarder kronor (54,6 Mdr för barnomsorgen och 122,5 Mdr för skolan).

Idag kom SCB:s statistik över det preliminära bokslutet för kommunerna för 2009. Den visar att kommunernas kostnader för samma verksamhet nu ökat till 198,9 Mdr (65,5 Mdr för barnomsorgen och 133,4 Mdr för skolan). Det är 21,8 Mdr mer än när vi tog över regeringsmakten. Visst finns det kommuner som drar ned (t ex Eskilstuna som minskade kostnaderna för skolan med 25 Mkr förra året, Nybro -32 Mkr, Lysekil -27 Mkr, Borlänge -19 Mkr och Sundsvall -20 Mkr), men de våldsamma nedskärningar som de rödgröna och lärarfacken försöker inbilla svenska folket skett är inget annat än lögner.

Jämför vi våra tre år med de rödgrönas tre senaste så blir det så här:

2004-2006: +17,5 Mdr (+11 %)
2007-2009: +21,8 Mdr (+12 %)

Vi sa före valet att vi skulle värna välfärdens kärna, bl a skolan, och det har vi gjort. Både från statens sida och i kommunerna. Trots en massiv internationell finanskris och lågkonjunktur har vi fredat skolan och satsar nu mer än någonsin tidigare på denna viktiga framtidssektor. Inte för att pengar är allt, men de är ändå en väldigt viktig faktor för att åstadkomma bra verksamhet.

Vår politik med att få fler i jobb, fler som blir skattebetalare i stället för bidragstagare, har gett oss denna möjlighet att prioritera skolan. Eftersom fler jobbar nu så får vi in mer skattepengar, trots att var och en betalar lite mindre i skatt.

Det här är en klok politik som vi vill fortsätta med. Någon som törs släppa loss Sahlin&gänget med att höja bidragen och ta pengarna från välfärden i stället?

2 kommentarer:

Jan Lenander sa...

Jag hade gärna sett mer pengar till skolan. Det finns flera olyckliga nedskärningar. Det var dock skönt att se statistiken för det har varit besvärligt att möta de rödgrönas påståenden. Ilmaar Reepalu mfl hade ändå varit en garant för en sämre skola. Hur hinner han med att säga så mycket dumt? Nu kan jag argumentera starkare.

Mats Gerdau sa...

Jan, i Malmö satsar man inte så mycket. 2 Mkr mer tror jag. I Stockholm var det 293 Mkr...