19 oktober, 2009

Onlineskolan i Angered

Idag är det fram och tillbaka till Göteborg. Besöker Onlineskolan på Angeredsgymnasiet med göteborske kollegan Lars Hjälmered.
En engagerad lärare tog kontakt med mig efter de diskussioner jag haft om IT i skolan, nätskola och distansundervisning. Roligt att höra hur det går till i verkligheten också.

De startade för ett knappt år sedan och har i dagsläget 27 elever i åldern 16-20 år. Tidigare gick de inte i skolan av olika skäl - svårigheter med sociala kontakter, vakta missbrukande föräldrar, svårt sjuka etc. I hela Göteborg finns över 1 o00 ungdomar i gymnasieåldern som inte är inskrivna i gymnasiet så "marknaden" är rätt stor för den här typen av lösningar.

Inspirationen här kom från Notschools i England, som jag skrivit om tidigare. Intressant att det fungarer i en svensk kontext också. Med engagerade lärare och kurator så lyckas de få tillbaka flera stycken till ett lärande igen. Mer sånt!

Sen fick vi höra en del om Göteborgs vansinniga organisation också. Ingen verkar ta ett helhetsansvar. Med 21 stadsdelar och 1 utbildningsförvaltning som drar åt olika håll och där det viktiga verkar vara att hålla näsan ovanför vattenytan så blir det inte mycket till strategisk utveckling eller långsiktighet, utan man blir hänvisad till eldsjälar. De behövs självklart, men man kan inte bygga en stads utbildningsväsende på det.

Inga kommentarer: