21 oktober, 2009

Tidiga prov behövs

Idag presenterade Skolverket en rapport om första omgången av de nationella proven i trean, som gjordes i våras. Matte verkar vara svårt redan i så unga år.

400 skolor och 12 procent av elevernas prov har granskats av Skolverket och de kommer fram till att bara 73 procent av tredjeklassarna klarade lägstanivån i delprovet om de fyra räknesätten. Bättre gick det i geometri och taluppfattning. Men kan man inte räknesätten blir det svårt, det är liksom grunden för hela matematiken...

Det här bekräftar den bild jag fått när jag besökt skolor, bl a i Lilla Edet. Lärare som inte är utbildade i matematik ska lära de minsta att räkna och har bara en bok som hjälp, det blir inte riktigt bra. Alla vet ju hur viktigt att grunden byggs rätt, ändå blir det så här.

Jag kan också konstatera att de nationella proven behövs. Man upptäcker var det gått snett och rättar till det. Men hur ska vänstern och miljöpartiet göra - de vill ju avskaffa de nationella proven och kunskapskraven? De verkar inte vilja veta hur det står till och då kan man ju aldrig åtgärda problemen. Resultaten kommer att kunna användas både av lärare i den egna klassen och av kommuner och friskolor om det finns gemensamma behov av fortbildning eller dylikt. Och av den nationella nivån, där vi behöver styra upp lärarutbildningen och målen bättre. Alla har nytta av detta.

Jag kan också konstatera att vår Matematiksatsning är mer angelägen än någonsin. I morgon får vi i utskottet veta mer om dessa prov. Kanske göra något själv till och med... ?

SvD, DN,

2 kommentarer:

Johan sa...

Så om man inte har nationella prov så går det heller inte att följa upp kunskapskraven? Eller vill de avskaffa både kunskapsprov såväl som nationella prov?

Mats Gerdau sa...

Ja, V vill ta bort både kunskapskrav/mål i trean och de nationella proven. MP vill ta bort målen/kunskapskraven och det är oklart om de vill ha kvar proven eller inte (men vad ska man annars mäta mot om man inte har mål?). S är tysta som muren, de hra ju stor intern splittring om detta och vet väl att de får ge sig för Ohly?!