22 oktober, 2009

Varför deltar inte alla i Lärarlyftet?

Jag har nu gått igenom siffrorna på hur mycket varje kommun deltagit i Lärarlyftet hittills i år. Det är märkligt att det kan slumpa sig så att de vänsterstyrda kommunerna inte är så intresserade...

Av de 10 största kommunerna är 7 borgerligt styrda och 3 rödgröna. Så här mycket utnyttjar man statsbidragen hittills i år (kommunstyrelseordförande inom parentes). 50% skulle ju kunna vara ett riktmärke, om man inte tänkt öka engagemanget nu under hösten förstås.

Stockholm (m): 43%
Göteborg (s): 21%
Malmö: 10%
Uppsala (m): 53%
Linköping (m): 42%
Västerås (m): 51%
Örebro (fp): 35%
Norrköping (s): 39%
Helsingborg (m): 28%
Jönköping (kd):47%

Om Malmö och Göteborg fortsätter som hittills så lämnar de tillbaka 17 respektive 18 miljoner. Pengar för fortbildning som deras lärare inte får del av. För mig är det helt obegripligt, i synnerhet när man ser till elevernas resultat i de skolorna. I Malmö är drygt 20% inte behöriga till gymnasiet och Göteborg är på ett sluttande plan med sjunkande resultat, bl a 30% med IG i något ämne.

Mönstret med ovilliga s-kommuner finns i hela landet. Ju rödare län - desto mindre intresse. I röda Norrbotten finns 6 kommuner som inte deltar alls och 1 som bara utnyttjat 4%. Av totalt 14 kommuner. Det är inte illa. Varför kan moderatledda Boden delta för fullt (54%) medan röda Pitå och Kiruna inte skickar en enda lärare på kvalificerad fortbildning?
Av 38 kommuner som inte deltar alls är styrs 20 av socialdemokraterna. 3 har en moderat kommunstyrelseordförande (fast två av dem säger att de deltar och att det måste blivit något fel med rapporteringen).
Tidigare har många s-styrda kommuner skyllt på att det inte hunnit, att det gått för snabbt. Det kan de ju inte gärna skylla på nu igen. Lärarlyftet startade hösten 2007... Hur lång startsträcka behöver de? Nu lär det väl vara ekonomin de skyller på, de "har inte råd". Tänk, det finns alltid någon undanflykt. Men det handlar ju om prioriteringar. Om Boden kan, så kan väl Kiruna?!
Det är i praktiken som den verkliga och ärliga avsikten visar sig. Och många röda kommuner visar att man inte är intresserade av lärarnas kompetens.

2 kommentarer:

Cecilia Forss sa...

Hej Mats,
Råkade hamna här. Enligt Uppsala kommuns skolchef utnyttjar de kommunala skolorna 104% av lärarlyftet genom att ha "fått" från friskolor.
/Cecilia

Mats Gerdau sa...

Roligt, Uppsala verkar satsa en hel del och det är kanonbra!